Cum putem descrie Chișinăul, noi, locuitorii săi? Prima ce ne vine în cap este, evident- orașul natal. Făcând abstracție de unele momentele mai puțin plăcute, haideți să ne gândim puțin și să ne amintim acele detalii care îi conferă acestui oraș farmecul familiar:
 1. În primul rând- oamenii. Cred că fiecare dintre noi deja a realizat că putem atribui Chișinăului sintagma de sat mare.  Nu e vorba de panourile publicitare, comerțul stradal sau alte aspecte mai puțin plăcute, ci vorbim de conexiunile între persoane. Majoritar toți se cunosc unii între alții- direct sau prin prieteni, cunoscuți comuni.

  pc: exoduscry.com
  pc: exoduscry.com
 2. Acest oraș într-atât este de compact și bine potrivit, încât putem ajunge în orice colț al său fără măcar să știm dinainte cum vom ajunge la destinație.

  pc: Victor Pictor
  pc: Victor Pictor
 3. Ori adesea nici nu ajungem unde ne îndreptam, întâlnind pe drum un vechi prieten sau coleg, cu care ne trezim la un ceai într-o cafenea, evocând frumoasele amintiri de odinioară.

  pc: Max Cristalov
  pc: Max Cristalov
 4. Centrul orașului până acum păstrează relicve și mărturii ale istoriei sale zbuciumate, cum ar fi vechile clădiri proiectate de renumitul Alexandru Bernardazzi. Zi de zi, în drum spre sau de la servici, școală sau universitate întrezărim clădiri cu o vârstă de circa un secol și alte mici bijuterii arhitecturale, împrăștiate în md haotic.

  pc: Maxresdefault
  pc: Maxresdefault
 5. Chișinăul e un „oraș din albe flori de piatră rară”, cufundat într-o mare de verdeață. În zilele aride ale verii este atât de plăcut să te răcorești la umbra nucilor și stejarilor care împânzesc orașul!

  pictură de Victor Crețu
  pictură de Victor Crețu
 6. Cu toate că suntem cu mult în urmă în ceea ce privește evenimentele și proiectele socio-culturale și sportive, totuși la noi se organizează numeroase concerte, manifestări inedite, campionate, festivale de teatru și film, concursuri de talie internațională, curse de bicicletă, iar pentru al doilea an consecutiv- Maratonul.

  pc: Maraton.md
  pc: Maraton.md
 7. Doar la Chișinău găsești wi-fi gratis oriunde, în parcuri, cafenele… chiar și în troleibuze.

  pc: sputnik.md
  pc: sputnik.md
 8. Există o cantitate enrmă de cluburi de noapte, cafenele, restaurante, karaoke și multe alte localuri unde poți să te distrezi pe cinste în limita unor prețuri rezonabile.

  pc: Iurii Andr
  pc: Iurii Andr
 9. Aici am scos primul țipăt, am făcut primii pași, am crescut și ne-am format ca personalități, și tot aici ne este gândul când plecăm în căutarea unei vieți mai bune.

  pc: Igor Bogaciov
  pc: Igor Bogaciov
 10. Marea majoritatea din noi aici a iubit pentru primă dată, iar cei mai norocoși tot aici și-au găsit jumătatea cu care să-și împartă toată viața.

  pc: utm.md
  pc: utm.md
 11. Și în final, acesta este locul după care tânjim când suntem în alt capăt al lumii și acesta este orașul în care ne pierdem și ne regăsim cel mai bine.
  pc: Mihail Kalarashan
  pc: Mihail Kalarashan

  Și sigur că lista ar putea continua, însă în orice caz nu putem fi obiectivi. Fiecare chișinăuian va adăuga în gând alte subpuncte, fie va contrazice cele expuse mai sus, însă un lucru rămâne cert: locul în care te-ai născut și ai copilărit, unde ai făcut cele mai nebune lucruri și unde ai parcurs în lung și-n lat cele mai întortocheate străzi și alei- a fost, rămâne și va fi cel mai drag loc pe Pământ.

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.