Astăzi, poliția locală suferă de o lipsă a aprecierii juste ca urmare a predominării stereotipurilor sau a considerențelor greșite emise de către unii membri ai societății. Acestea sunt formate din cauza existenței unor situații, exemple care s-au abătut de la normele juridice și care au defavorizat întreaga imagine a poliției, prejudiciind relația dintre comunitate și acest organ de stat. Totuși, trebuie de luat în considerare faptul că în interiorul acestei autorități există și oameni de onoare, în care se poate de avut încredere și care se consacră meseriei lor.

Astfel, echipa „Orașul Meu” vă propune câteva elemente care ar defini inexactitatea anumitor opinii legate de atitudinea polițiștilor și totodată, ar demonstra că există și aprecieri dedicate echipei de oameni care se jertfește deseori pentru asigurarea ordinii publice.

Poliția nu este indiferentă.

Atâta timp cât nu există o legăutră comunicativ-construcivă între comunitate și poliția locală, poate fi percepută o lipsă a activității celeia din urmă. De aceea, Inspectoratul General al Poliției tinde să realizeze o legătură între poliție și grupurile sociale organizând întâlniri cu cetățenii și reprezentanții diverselor localități. Acestea se manifestă prin inițierea unor discuții cu oamenii asupra problemelor cotidiene și modalităților de a le rezolva, discuții care contribuie la câștigarea terenului în materie de încredere și la conceperea unei strategii definitorie a declanșării acțiunii. De asemnea, poliția încurajează persoanele să facă reclamații, sesizări asupra încălcării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului sau propuneri legate de activitatea organelor de poliție.

13405668_1744824335776938_2082488761_o
pc: igp.gov.md

Un exemplu de predispoziție a instituțiilor polițienești de a fundamenta o relație cu societatea constituie crearea campaniei „Poliția mai aproape de oameni poliția în sprijinul cetățeanului” :

„Fiecare şef de inspectorat a primit sarcina de a merge în fiecare localitate rurală pentru a discuta cu cetăţenii în zona lor de confort: la poştă, la magazin, în câmp, pe stradă etc. Scopul acestor dialoguri este a afla direct de la oameni problemele cu care se confruntă. Al doilea obiectiv al campaniei este de a preveni şi combate criminalitatea juvenilă. Le-am spus deci poliţiştilor să lucreze mult mai activ cu copii, în mod special, cu cei din familii social-vulnerabile”, a declarat Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al IGP.

De astfel, recent, Inspectoratul General al Poliției a lansat un serviciu de comunicare cu poliția prin intermediul aplicației Viber (la numărul +373 (0) 78 090902) la care au parvenit mai multe idei și propuneri de îmbunătățire a serviciilor polițienești. Acestea, urmează să fie analizate și după caz, implementate. În continuare, vă prezentăm unul din mesaje :

”Bună ziua. În calitate de șofer, vreau să sugerez o idee pentru diminuarea încălcărilor rutiere. Să fie acceptate, ca dovadă, înregistrările foto și video de pe traseu pentru a putea fi expediate pe o adresă web a poliției, pentru pedepsirea făptașilor. Sunt sigur ca vom avea regulă pe traseu și bani în caznaua statului. O zi bună.”

De asigurarea ordinii publice se fac responsabili polițiștii, în egală măsură ca și cetățenii.

pc: timpul.md
pc: timpul.md

Pentru menținerea unui aspect favorabil regiunii unei localități, mai intâi de toate, locuitorii necesită a respecta regulile imperative edictate de comunitate, care vizează bunele moravuri ce ar trebui să persiste în mentalitatea membrilor vieții sociale. Iar apoi, sunt responsabili și cei care sesizează nelegiuiri care se produc în cadrul social, având datoria de a le expune organelor competente, apte să ia măsuri corespunzătoare gravității situației. Drept urmare, într-un spațiu public, locuitorii ar trebui să contacteze poliția în cazul în care surprinde una sau mai multe persoane care aruncă gunoi, un automobil parcat neregulamentar, persoane suspecte care încearcă să pătrundă într-un imobil vizat, ș.a.m.d. La rândul lor, făptașii unui anumit act ilicit, trebuie să respecte cerințele legitime polițiștilor care iau măsuri.

Corupția nu vizează doar pe cel care ia mită. 

img_5353_90817200

Potrivit raportului prezentat de Institutul de Politici Publice, nivelul de încredere în forţele de ordine a scăzut de la 42 la sută, în decembrie 2013, până la 30 la sută, în noiembrie 2015. Cele mai corupte subdiviziuni sunt considerate poliţia de frontieră, de patrulare şi poliţia criminală. Sondajul a fost realizat în perioada 1 octombrie – 10 decembrie 2015, pe un eşantion de 1.109 persoane. Marja de eroare este de aproximativ trei la sută.

În același timp, calcularea indicelui sesizării corupției este o încercare de a măsura fenomenul corupției. Însă, un astfel de indice nu poate fi absolut obiectiv, deoarece el exprimă perceperea fenomenului respectiv de către cetățeni, ci nu însuși fenomenul, ceea ce duce la supraevaluarea sau subevaluarea acestuia. Conform raportului de evaluare a corupției în Moldova, realizat de „Transparency International – Moldova”, cota mitelor în veniturile totale în Republica Moldova este atât de mare, în particular, din cauza veniturilor mici în această țară.

Pe de altă parte, deoarece actul corupției include interesele unui grup restrâns de persoane, care intră în contradicție cu interesele majorității populației, nu poate fi găsită culpabilitate doar pe latura celui care ia mita, ci se declară vinovat și cel care o oferă. Ripostele negative împotriva beneficiarilor actului corupției manifestate de către cei care se implică în fenomenul respectiv nu pot fi considerate juste și echitabile. De astfel, creșterea nivelului corupției este indisolubil legată de vinovăția celui care dorește să răscumpere nelegiurea înfăptuită, dar și necunoașterea proprie a normelor instituite de lege, în egală măsură cu vinovăția celui care acceptă mita.

Polițiștii salvează vieți.

Asigurând securitatea comunității prin intermediul prevenirii crimelor, accidentelor și incidentelor, poliția salvează vieți. În orice împrejurare, intervenind la timp, uneori chiar înaintea ambulanței sau pompierilor, poliția reușește să scoată oamenii din situații primejdioase.

img_0374a
pc: igp.gov.md

De astfel, de doi ani la rând, Poliția de Frontieră contribuie la promovarea donării voluntare și sistematice de sânge, la fortificare sistemului de sănătate. Anul acesta, în cadrul campaniei dedicate Zilei Polițistului de Frontieră Europena, la care au contribuit circa 600 de oameni, circa 254 litri de sânge au fost donați.

Polițiștii sunt supuși volenței și, deseori, își riscă viața.

43788_large

În fiecare zi, poliția este supusă violenței în timpul exercitării unor obligațiuni de serviciu. Astfel, în primele trei luni ale acestui ani, peste 80 de angajați ai Ministerului de Interne au fost ultragiați, iar cele mai multe victime s-au încadrat în rândul polițiștilor de sector. Aceștia din urmă, zilnic, sunt expuși acțiunilor agresive, fiind înjurați, loviți, uneori, chiar de persoanele care le cer ajutor.

De astfel, poliția riscă cu viața în diverse situații excepționale în care este nevoie de intervenția lor. De exemplu, în vara anului trecut, când, un tânăr înarmat s-a baricadat într-o grădiniță din Capitală, amenințând pe toți cei care ar urma să se apropie de el, Ștefan Meteoglo a fost primul polițist care a ajuns la fața locului. Deși viața îi era pusă în pericol, acesta nu a ezitat nici o clipă să-și facă meseria, gândindu-se mai întâi la siguranța celor din jur.

 „În momentul când încercam să mă apropii, să discut mai aproape de el, dumnealui spunea: „Nu te apropia că o să trag !”, însă nu menţiona faptul dacă în mine sau în el. Orice chemare sună simplu: ajutor, dar noi nu ştim cu ce se finalizează aceste chemări. Practic, zi de zi poliţiştii îşi pun viaţa în pericol pentru că sunt persoane diferite: persoane în stare de ebrietate, care nu conştientizează ce fac.”, a afirmat ofiţerul de investigaţii din cadrul IGP, Ştefan Meteoglo.

Din anul 1990 și până în prezent, peste o sută de polițiști au căzut la datorie.

Surse: transparency.md, jurnaltv.md, publika.md, timpul.md, igp.gov.md

 

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.