În istoria Chișinăului au fost mai multe momente de glorie și mai mulți oameni care merită respectul tuturor orășenilor și nu doar. Deoarece considerăm că trebuie să ne cunoaștem eroii, echipa Orașul Meu prezintă partea a II-a a seriei de articole 54 cetățeni de onoare ai orașului Chișinău. Haideți să îi redescoperim împreună! 

iuri_harmelin_babruysk_byIurie Harmelin, Fondatorul „Teatrului de pe str. Trandafirilor”. De menționat, regizorul mai este și „Maestru în Arte al Republicii Moldova”. Acesta deține titlul de „Om emerit în domenul învăţămîntului din Republica Moldova” și este cavaler al Ordinului „Gloria Muncii”.


438px-Flickr_-_Ion_Chibzii_-_One_of_last_meetings_of_the_author_with_outstanding_Moldavian_actor_Mihai_Volontir_(the_end_of_80th_years)Mihai Volontir,  actor basarbean, interpret, fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova în anii 1990-1994. A jucat 120 de roluri în teatru și filme. În anul 2000 acesta a fost desemnat drept cel mai bun actor al secolului al XX-lea din cinematografia moldovenească. A fost distins cu Medalia „Meritul Civic” și titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Științe a Moldovei pentru succesele obținute în vederea dezvoltării artei teatrale și cinematografice.


maxresdefaultIon Ungureanu, actor, regizor, fost ministru al culturii și cultelor al RM, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova în anii 1990-1994. A repus în centrul Chișinăului statuia lui Ștefan cel Marea și a contribuit asupra readucerii statuii lupoaicei. Ion Ungureanu a primit titlurile de Maestru emerit în arte al Uniunii Sovietice și Artist al poporului din RSS Moldovenească. Este Cavaler al Ordinului Republicii și distins cu Medalia „Meritul Civic”.


220px-Gheorghe_Urschi_(2000)._(8725530006)
Gheorghe Urschi,
Artist al Poporului, actor, regizor și umorist din Republica Moldova. Este supranumit „regele umorului moldovenesc”. 
 De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, a scris cărți și piese de teatru, a realizat numeroase emisiuni și concerte. Piesa „Testamentul” se joacă de 15 ani – record pentru scena basarabeană. De asemenea, a scris scenariile și a regizat trei filme: Cine arvonește, acela plătește (1989), Văleu, văleu, nu turna! (1991) și Fenta (2004). Gheorghe Urschi este membru al Uniunii Teatrale și al Uniunii Scriitorilor din Moldova.


Fiți cu ochii pe noi și citiți primii următorul articol din seria 54 de cetățeni de onoare ai orașului Chișinău.

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.