Serghei Barcari (Serge Kino) – candidatul independent la funcția de consilier municipal al orașului Chișinău a publicat ieri, 28 mai, pe blogul său ideea amenajării unei parcări municipale în Piața Marii Adunări Naționale.

Screen Shot 2015-05-27 at 17.07.48

Serge spune că multe persoane, când aud această idee, au o atitudine, din start, negativă față de proiect, deoarece unii ar considera că ar urâți și mai mult Chișinăul. Pentru a distruge acest mit, Serge vine cu următoarele argumente:

#1. Vor fi amenajate 400 locuri de parcare – ceea ce înseamnă eliberarea tuturor trotuarelor din perimetrul str. B. Bodoni – str. M. Eminescu și str. 31 August 1989 – str. Columna care acum sunt destinate mașinilor, dar nu orășenilor.

20150513_083403#2. Loc istoric sau loc pentru concerte gratis?

Serge dă exemplul Pieței Constituției din București. „Identic situației noastre, doar că ei au ințeles beneficiile organizării unei parcări în locul respectiv. Nici un obstacol de a realiza această parcare nu există. La fel ca și în București, putem face concerte, adunări, dar și parcare în zilele de muncă”.

#3. Bani în bugetul municipal

Dacă ora de staționare ar fi la un preț optimal pentru regiune (RO sau UA) și ar constitui în jur de 3 lei, bugetul municipal ar câştiga, în medie, 10.000 lei pe zi/300.000 pe lună/3.600.000 lei pe an.

#4. Stimularea folosirii transportului public în loc de automobile personale iarăși înseamnă bani în bugetul municipal. La fel, stimularea chișinăuienilor de a merge pe jos de la parcare la destinație.

#5. Costul mic al acestei parcări.

Pentru a realiza această parcare este nevoie doar de câteva lucruri:
a) marcaj;
b) shlagbaum-uri (4 buc.);
c) terminale de achitare (2 – 4 buc.);
d) stâlpi de delimitare între carosabil și parcare;
e) panou electronic informativ cu locuri libere în parcare.

„Acesta este un proiect pilot. Noi avem nevoie şi de parcări municipale nivelate costul cărora este cu mult mai mare. Aceste proiecte pot fi realizate din granturi sau PPP. La fel și acest proiect poate fi o donație chiar și a unei primării din România.”, explică Serge.

sursă foto și info: sergekino.blogspot.com, diez.md

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.