Pe data de 16 mai 1812 a fost semnată pacea de la București, la încheierea războiului ruso-turc. În urma acestui tratat o parte a Moldovei, Basarabia, a fost anexată la Imperiul Țarist.

Scopul Rusiei țariste în războiul contra Imperiului Otoman, între 1806 și 1812, era întărirea influenței sale în peninsula Balcanică. În această perioadă, Principatul Moldovei se afla sub suzeranitatea Porții Otomane, care a cedat în consecință teritoriul dintre Prut și Nistru. Acest eveniment a determinat soarta de mai departe a acestui teritoriu.

După răpirea Basarabiei a urmat o intensă politică de rusificare a teritoriului. Cetățenii erau opriți în a învăța în limba maternă. Erau interzise toate cărțile, ziarurile ce veneau din cealaltă parte a Prutului. Nici în bibliotecile din țară nu erau tolerate cărțile românești.

Datorită acestui eveniment populația din Basarabia a întârziat în dezvoltare din punct de vedere cultural, fiind oprimată de către Imperiului Rus, susțin cercetătorii. Aici au fost implementate politici de deznaționalizare, de colonizare, pentru a schimba structura etnică a populației. Totuși au fost înregistrate tentative de rezistență atât din partea boierimii, clericilor, cât și a țăranilor,.

 

Imagini pentru 1812 anexarea basarabiei

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.