Zi istorică pentru românii de pretutindeni. Astăzi, 27 martie, se împlinesc 99 de ani de când Basarabia s-a unit cu România, actul istoric fiind posibil datorită voinței poporului.

La 27 martie 1918, Basarabia a fost prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu patria mamă – România. Trecuse mai bine de un secol de la Raptul Basarabiei din 1812. Condiţiile politice de la începutul secolului 20 au reaprins dorinţa reîntregirii de neam, iar voinţa de unire a fost un permanent crez al basarabenilor. Primul Război Mondial, dar şi războiul civil rus, au creat premise favorabile luptei pentru renaştere naţională în Basarabia. La Chişinău, elitele locale au înţeles că pot păstra spaţiul românesc doar prin obţinerea independenţei faţă de Imperiul Rus şi unirea cu România.

Astfel, la 25 septembrie 1917 s-a constituit organul reprezentativ numit Sfatul Ţării, condus de Ion Inculeţ, iar basarabenii au început să se organizeze pentru a-şi decide singuri destinul. La 27 martie 1918 a fost semnat Actul Unirii de către reprezentanţii Sfatului Ţării din Chişinău, care proclama: „Republica Democratică Moldovenească, Basarabia, în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia mai bine de o sută de ani, din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca popoarele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna, se uneşte cu mama ei România”.

Unirea de la 27 martie 1918 a servit drept imbold pentru restul provinciilor româneşti pentru a se uni cu România. Astfel, la 1 decembrie 1918 a avut loc Marea Unire.

Cu această ocazie, duminică, 26 martie, ziua Unirii a fost marcată într-un mod special la Chișinău. Un tricolor imens de 100 de metri lungime a fost desfășurat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Astfel, unioniștii de la ODIP au sărbătorit cei 99 de ani de la unire.

Potrivit organizatorilor, la eveniment au participat sute de oameni care simt românește și își doresc unirea cu România. Marșul a început la Academia de Științe a Moldovei, iar participanții au ajuns în Piața Marii Adunări Naționale, unde s-au ținut discursuri patriotice și a avut loc un concert. „Trăiască și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească”, „Uniți sub tricolor”, „Unire”, „Refuz, rezist, sunt anti-socialist” sunt doar câteva din lozincile scandate de unioniști în timpul marșului.

Indiferent de timpul posomorât de afară, oamenii au ieșit în stradă pentru a cere unirea Republicii Moldova cu România. Suntem siguri că așa cum unirea s-a realizat în 1918, ne vom reuni și noi în curând cu Patria-Mamă. Suntem români și punctum, iar acest lucru nu-l poate nega nimeni”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele AO „Onoare, Demnitate și Patrie” (ODIP).

Ulterior, marșul a fost binecuvântat de un sobor de preoți de la Mitropolia Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți lideri ale mai multor formațiuni politice, precum și oaspeți din România.

Totodată, la inițiativa ODIP și Congresului Profesorilor, luni, 27 martie, pe zeci de instituții de învățământ din Republica Moldova, vor fi arborate tricoloare de minim zece metri.

Acum 99 de ani, istoria a oferit românilor șansa unui destin măreț. Destin spre care năzuim până în prezent, unirea fiind cea mai frumoasă realizare a neamului românesc” scrie libertv.

 

Sursă foto: libertv.md

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.