Astăzi, multe orașe ale lumii, cu toate că sunt stăpânite de zgomote și mișcare continuă, dețin o atmosferă rece și sumbră. Însă aceasta din urmă poate fi eradicată datorită artei dansului. Mai mulți fotografi au demonstrat acest lucru imortalizând grația balerinelor pe străzile unor urbe, precum, New York, Paris și București. În timp ce balerinele schițează în aer arabescuri pe fundalul structurilor urbane, publicul privește cel mai des confuz. În afara spațiului său familiar, aceastea sunt plasate în fața zidurilor, relicvelor arhitecturale și elementelor de utilitate publică.

Un exemplu elocvent este „Ballerina Project” care reprezintă o serie de fotografii făcute de Dane Shitagi. Acest proiect s-a desfășurat timp de 15 ani, timp în care balerinele au dansat în afara studio-urilor, pe străzile New York-ului, iar fotograful a studiat minuțios mișcările acestora, încercând să  definească emoțiile, trăirile lor, și să anticipeze orice salt pentru a încadra în poze linii perfecte și contrast expresiv.

ballerina10

Majoritatea balerinelor care au pozat pentru proiect au lucrat pentru unele din cele mai mari instituții coreografice: de la American Ballet Theatre până la Dresden Semperopera Ballet.

ballerina02

Dane_Shitagi_08

Shitagi consideră că filmele precum „Black Swan” fac baletul să devină ireal, de aceea, îndrăgind arta baletului, el a avut inițiativa să demonstreze că aceasta poate fi întâlnită și pe străzi pentru a fi contemplată.

ballerina07

„Ele și-au dedicat întreaga viață pentru balet. Este o tragedie când remarci că oamenii cred că este de ajuns să încalți cuiva o pereche de poante și să-l consideri balerin”- a cuvântat Dane Shitagi.

tumblr_nw9qc5V9Yt1qdx47so1_500

Vorbind despre popularitatea pe care a atins-o proiectul respectiv, fotograful a adăugat: „Este o cinste atât pentru însuși proiectul respectiv, cât și pentru lumea dansului. Câteodată, oamenii nu sunt familiarizați cu baletul. Eu am fost un norocos să am posibilitatea să lucrez asupra „Ballerina Project” odată ce am avut sub ochii mei nenumărate dansuri profesionale.

Și în București a fost elaborat un proiect asemănător de către fotograful Andrei Mihai. Autorul a consacrat pentru „Urban Swan” aproximativ cinci luni, dar rezultatele sunt de calibru înalt, odată ce și-a realizat cu succes scopul propus: schițarea sublimului unei arte prin antiteza cu cotidianul urban.

1.8

„Baletul este arta corpului uman educat. Mereu mi-am dorit să fotografiez o balerină în diverse zone urbane. Contrastul dintre delicatețea ei și atmosfera de zi cu zi pune accentul pe sublimul acestei arte. În spatele zâmbetului incomparabil se ascund ore infinite de muncă, suferință și determinare. Acesta este „Urban Swan” pe străzile din București”, a spus fotograful Andrei Mihai despre proiectul său.

18758940572_62f88a233f_b

7

8

11

18862974486_57876eb74a_b

Mai mult, Andrei Mihai, a realizat și o ședință foto deosibită cu mișcările diafane ale unei tinere balerine, Anca, pe care fotograful îi atribuie descrierea „un înger care poate lumina totul cu grația și motivația ei”.

DSC_4665__880

Chiar dacă nu se simțea deloc bine în ziua aceea, a vrut să arate că baletul este într-adevăr arta unui corp omenesc educat. (…) Așa că am învățat ce înseamnă dedicarea și că spectacolul trebuie să continue indiferent de condiții. Uneori vedem doar grația, dar nu ne deranjăm să ne gândim ce stă în spatele cortinei. Anca este grația, iar bătrânele străzi ale Bucureștiului reprezintă orele infinite de muncă grea.”, a cuvântat Andrei Mihai.

DSC_4730__880

I-photographed-a-little-ballerina-on-the-streets-of-Bucharest__880

DSC_46151__880

Surse: welandgood.com, dinmers.ro
Surse foto: abduzeedo.com, boredpanda.com

Autor: Ostroman Iuliana

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.