Vestitele cabine roșii au fost și rămân a fi una dintre trăsăturile distinctive ale Londrei, dar și a întregii Marii Britanii. Alături de Big Ben, cutia poștală și autobuzele cu două etaje, aceste cabine constituie o parte componentă a patrimoniului cultural englez.

În cele ce urmează vă propunem să aflați cum au apărut cabinele roșii și care a fost procesul de evoluție a acestora în timp.

Apariția cabinelor telefonice. 

În anii ’20 ai secolului trecut, în Marea Britanie s-a declanșat un concurs adevărat al cabinelor telefonice, iar modelul care a obținut întâietatea a fost cel pe care îl întâlnim până în prezent pe străzile marilor orașe din țară.  Sir Giles Gilbert Scott este arhitectorul căruia i se datorează apariția acestor actuale obiective turistice. Inițial se opta pentru culoarea argintie a acestora,  însă s-a considerat că roșu ar fi o nuanță ce ar completa foarte bine arhitectura urbanistică a timpului.  Primele cabine au fost confecționate din oțel, după care materia primă de producere a devenit fierul. Ușile erau din lemn. Aveau înălțimea de 2,40 metri, iar latura bazei avea 90 cm, mărimi ce s-au păstrat intangibile.

telephone-box-450747_960_720PC:pixabay.com

 Funcțiile cabinelor roșii de-a lungul istoriei.

Desigur că funcția inițială a cabinelor era telefonia. Din acest motiv ele erau amplasate de obicei în locuri aglomerate, precum gările.
Mai târziu însă, odată cu apariția telefoniei mobile, aceste cabine deveneau ineficiente.  Bar Works, o echipă inventivă de origine americană și-a propus transformarea acestora în niște „micro-oficii”. În ele ar fi putut încăpea o masă mică de lucru, un calculator, o imprimantă și un punct de distribuire a undelor wi-fi.

Bar Works
PC: Bar Works

O altă idee de utilizare în condițiile actuale ale cabinelor roșii a fost transformarea acestora în mici biblioteci. Ideea a luat naștere în orașul englez Somerset, atunci când o bibliotecă locală s-a închis, iar localnicii au cumpărat o cabină telefonică și au transformat-o în cea mai mică bibliotecă din lume. Orice localnic are acces liber aici și poate lua cărți sau aduce altele pe care le-a citit și vrea să le împartă cu orășenii.

libreria
PC: libriepopcorn.blogspot.com

În 2014, câteva din cabinele roșii au fost transformate în cabine verzi. Ideea le aparține unor tineri – Harold Craston și Kirsty Kenney, care optează pentru un oraș mai ecologic. Proiectul are ca idee instalarea unor baterii solare pe acoperișul cabinelor verzi și transformarea acestora în locuri unde fiecare ar putea să își încarce gadget-ul. În fiecare zi, la o cabină pot fi reîncărcate circa 80 de dispozitive. Prima cabină Solarbox a apărut pe strada Tottenham Court Road, care se află chiar în centrul Londrei.

solarboxPC:www.gadgetos.com

Care este ultima tendință de transformare a cabinelor roșii?

Ultima idee apărută în legătură cu utilizarea cabinelor poartă numele de „LoveFone”.  LoveFone este o rețea de mici centre pentru repararea telefoanelor mobile.  Fiecare din cabine are în interior amenajat un loc minimalist de lucru pentru o singură persoană. Compania asigură garanție pentru fiecare comandă efectuată și este o alternativă foarte comodă. În timpul apropiat se planifică deschiderea a 35 de astfel de centre în Londra.

PC: LoveFone

Actualmente, 2000 de cabine se află sub protecția legii și sunt considerate monumente istorice.

Sursa:http://urbanurban.ru/

Destepti


Autor: Bebea Cătălina-Maria

 

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.