Cafeneau ”Fanconi” riscă să fie amendată cu sume uriașe de bani, deoarece utilizează o marcă comercială care nu îi aparține. Titularul asupra acestui brand s-a adresat în instanță, iar întreprinderea încearcă să scape de amendă prin anularea mărcii comerciale pe care o utilizează în prezent.

Fanconi Cafe a fost fondată inițial în Odesa, de către elvețianul Iakov Fanconi. Această cafenea a devenit localul preferat de odihnă și de muncă a elitei comerciale și artistice din Odesa.

În Republica Moldova, marca a fost înregistrată în 2008 de către antreprenorul Tureac Alexandru pentru mai multe clase, printre care publicitatea, gestiunea afacerilor comerciale, divertisment, servicii de alimentație publică. Pe 13 ianuarie 2013, el a încheiat cu VasabiCo SRL contractul de licență a dreptului de utilizare asupra mărcii Fanconi, în schimbul unei plăţi lunare în sumă de 500 dolari.

VasabiCo SRL a deschis cafeneaua Fanconi, care se află în regiunea Circului din Chișinău și se poziționează drept un local pentru clienţii de clasa premium. La aproximativ un an de la semnarea contractului, VasabiCo a încetat să achite plăţile pentru utilizarea mărcii. Astfel, în decembrie 2014 titularul drepturilor asupra acestei mărci a decis să rezilieze contractul, însă cafeneaua a continuat să utilizeze brandul Fanconi.

Din cauza faptului că nu s-a ajuns la un consens cu reprezentanții VasabiCo, Tureac Alexandru s-a adresat în instanță, solicitând astfel recuperarea prejudiciului în sumă de 13 mii de dolari. De asemenea, acesta mai solicită și 30250 de dolari de la întreprinderea Euromusic SRL, pentru utilizarea neautorizată a mărcii, precum și a cheltuielilor de judecată.

„Sunt profund dezamăgit de faptul că dreptul de proprietate asupra unei mărci comerciale nu este protejat corespunzător în Republica Moldova. Chiar dacă a trecut destul de mult timp de la sesizarea mea, doar Euromusic SRL s-a ales cu o amendă, iar eu trebuie să-mi asum în continuare cheltuielile de judecată”, a declarat Tureac Alexandru pentru Agora.md.

În cadrul ședinței de judecată care a avut loc pe 23 martie 2016, Euromusic SRL a solicitat inițierea unei proceduri speciale, prin care o marcă comercială poate fi anulată dacă nu a fost utilizată pe o perioadă de cel puțin 5 ani.

Proprietarul Euromusic SRL a declarat că Alexandru Tureac se ocupă de înregistrarea cu rea-credință a brandurilor internaționale de renume, pentru a solicita bani atunci când ele vor veni în Republica Moldova. ”Acesta a mai înregistrat marca comercială Vertu, iar în 2010 compania internațională Nokia inițiază un proces de judecată unde se constată că marca comercială a fost înregistrată cu rea credință. În cazul brandului Fanconi, eu voi demonstra același lucru în instanță”, a afirmat patronul cafenelei.

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.