Cafeneaua Guguță, a cărei săli erau înainte pline de copii veseli și flămânzi, a rămas părăsită. Totuși, aceasta stârnește o mulțime de amintiri plăcute orășenilor. Generația tânără nu cunoaște întreaga „legendă” a locului. Istoria cafenelei începe cu peste 60 de ani în urmă.

BeFunky Collage

Prin anii 50 ai secolului trecut, în actuala Grădina Publică Ștefan cel Mare se deschisese restaurantul Moldova. Ulterior, în 1961, acesta s-a transformat într-o cantină publică. Alături se afla o scenă de vară, unde deseori cânta orchestra și se organizau concerte în aer liber.

Noroc-1968

Норок

În ’69, autoritățile au demolat atât cantina, cât și scena și au construit restaurantul Noroc, care a funcționat până în 76. Acesta a fost închis pentru reconstrucție după care a fost deschisă o cafenea în acel loc. Se spune că restaurantul nu a mai fost redeschis deoarece se afla în apropiere de Comitetul Central al Partidului Comunist, iar membrii acestuia ar fi fost deranjați de gălăgia localului.

Норок 1967Restaurantul Noroc în interior, anul 1967

кафе Сказка 1981Cafeneaua Guguță, al II-lea etaj (Сказка), 1981

Îmi aduc aminte cum prin anii 78-79 fratelui meu i se dădeau taloane pentru a mânca în local. Deci, mergeam noi acolo și mâncam foarte mult, întrucât taloanele erau pe o anumită sumă de bani. Iar în afară de felurile principale, ne mai luam și ciocolate, prăjituri, înghețată… Amintirile dulci ale copilăriei! – povestește un un utilizator al blogului Old Chișinău.

Totuși, timpul și indiferența au făcut cafeneaua să ajungă în paragină.

BeFunky Collagebhj hgfdsinteriorul cafenelei la momentul actual

În 2007, Consiliul Municipal Chișinău a fost acționar majoritar al „S.A. Guguță”, iar altă persoană fizică deținea puțin sub 14% din acțiuni.Chiar și așa, printr-un șir de acțiuni ilegale și neclare, persoană în cauză a ajuns a fi proprietara deplină a teritoriului, puțin mai târziu vânzându-l pentru o sumă de doar 2,5 milioane de lei unei companii private. Aceasta intenționează să construiască în locul cafenelei un complex hotelier și de agrement cu peste 10 etaje.

vlcsnap-2015-03-22-21h58m15s000

Comentarii

comentează

3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.