Cafeneaua Guguță, a cărei săli înainte pline cu copii veseli și flămânzi, este acum o clădire părăsită, însă aceasta evocă o mulțime de amintiri plăcute a localnicilor. Generația tânără nu cunoaște întreaga „legendă” a locului dat. Istoria cafenelei începe cu peste 60 de ani în urmă.

BeFunky Collage

Prin anii 50 ai secolului trecut, în actuala Grădina Publică Ștefan cel Mare se deschisese restaurantul Moldova. Ulterior, în 1961 acesta s-a transformat într-o cantină publică. Alături se afla o scenă de vară, unde deseori cânta orchestra și se organizau concerte în aer liber.

Noroc-1968

Норок

În 69, autoritățile locale au demolat atât cantina, cât și scena și au construit restaurantul Noroc, care a funcționat până în 76. Acesta a fost închis pentru reconstrucția clădirii, după care a fost deschisă o cafenea în locul restaurantului, sub denumirea bine cunoscută de localnici. Se spune că restaurantul nu a mai fost redeschis fiindcă în apropiere se afla Comitetul Central al Partidului Comunist, iar membrii acestora ar fi fost deranjați de gălăgia localului și s-a preferat înlocuirea lui cu o cafenea pentru copii.

Норок 1967Restaurantul Noroc în interior, anul 1967

кафе Сказка 1981Cafeneaua Guguță, al II-lea etaj (Сказка), 1981

Îmi aduc aminte cum prin anii 78-79 fratelui meu i se dădeau taloane pentru a mânca în local. Deci mergeam noi acolo și mâncam foarte mult, întrucât taloanele erau pe o anumită sumă de bani. Iar în afară de felurile principale, ne mai luam și ciocolate, prăjituri, înghețată…Amintirile dulci ale copilăriei! – povestește un un utilizator al blogului oldchisinau.com

Totuși, timpul și indiferența au făcut ca respectiva cafenea să ajungă în paragină.

BeFunky Collagebhj hgfdsinteriorul cafenelei la momentul actual

În 2007, Consiliul Municipal Chișinău a fost acționar majoritar al „S.A. Guguță”, iar altă persoană fizică deținea puțin sub 14% din acțiuni. Însă printr-un șir de acțiuni ilegale și neclare, persoană în cauză a ajuns a fi proprietara deplină a teritoriului, puțin mai târziu vânzându-l la o sumă de doar 2,5 milioane de lei unei firme private. Această firmă intenționează să construiască în locul cafenelei un complex hotelier și de agrement cu peste 10 etaje.

vlcsnap-2015-03-22-21h58m15s000
Cadru din filmul „Переходный возраст”,
(Moldova-film, anul 1981).
sursă info: diez.md, timpul.md
sursă foto: oldchisinau.com

Comentarii

comentează

3 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.