Pe 26 septembrie 1820 este atestat primul spectacol de teatru care a avut loc în Basarabia. În această zi, la Chișinău, în sala de spectacole din conacul boierului Teodor Crupenschi s-a jucat piesa ”Școala nevestelor” de Moliere. Trupa de teatru venea din Varșovia și era condusa de Iosif Henzel.

Încă din 1818 este menționată sala de spectacole din conacul lui Teodor Crupenschi. Inițial, sala avea o capacitate de 100 de persoane, fiind lărgită ulterior la 150 de persoane în anii ‘30 ai secolului XIX-lea.

Tot în conacul lui T. Crupenschi a avut loc în 1818 un bal cu ocazia sosirii la Chisinău a împăratului rus Alexandru I. Contemporanii scriu că la acel bal, împăratul a dansat doar cu două persoane: cu soţia lui Crupenschi şi cu Pulheriţa Varfolomei, supranumită ,,Venus din Chişinău”.

În conacul lui Crupenschi venea des şi poetul rus A. S. Puşkin în perioada exilului său din Chişinău. Unde se afla conacul lui Crupenschi? Chiar în spatele Catedralei, pe actuala stradă Columna nr. 104.

Acum vreo douăzeci de ani conacul încă mai exista. În ruine, dar mai exista.

Astăzi pe locul său a fost înălțată o impunătoare clădire de locuit care a acoperit și distrus întreaga frumusețe a conacului lui Crupenschi, care cândva, demult, a găzduit primul spectacol de teatru din Basarabia.

 

Sursa: tanchistiiinvizibili.wordpress.com

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.