Casa eparhială (Palatul Mitropolitan, Casa Serafimov) a fost o cladire în stil neobizantin cu 3 etaje din piatră şi cărămida, construită între anii 1910-1911 cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Arhiepiscopului Chişinăului – Serafim Ciciagov.  Aceasta avea cea mai bună sală de concerte din Basarabia. Primul etaj se dădea în arendă, acolo fiind amplasate diferite magazine şi servicii. Această perlă a urbanismului Chişinăului de la începutul secolului trecut se afla în faţa actualei cladiri a Guvernului RM.

Кишинев

Edificiul  a avut de suferit mult în urma celui de-al doilea război mondial, fiind aruncată în aer de către sovietici în 1941. Unele surse menţionează anul 1944 drept anul distrugerii definitive a acestei cladiri.

Marele istoric basarabean, Nicolae Popovschi,  în lucrarea sa Istoria Bisericii din Basarabia în veacul al XIX-lea sub ruşi, face referire la Casa eparhială (n.r.: ortografia și punctuația autorului păstrate):

Ideea lămurită privitoare la construirea unui local încăpător pentru nevoile eparhiale a fost exprimată pentru întîia dată de către congresul din 1908. Spre a veni în ajutor preoţimii, Serafim i-a cedat, în posesiune de veci, fără plată, cu drepturi de arendă, o bucată de loc din curtea „mitropoliei”, pe str. Alexandru cel Bun din Chişinău, împreună cu casa unde, până atunci, locuiau arhiereii vicari. Cu executarea construcţiei a fost însărcinată o comisiune de cinci membri protoiereul Sofronie Cioban, preoţii: Const. Parfeniev, Vas. Humă, Teod. Dubnevici, Const. Ursul şi Boris Bineţchi. Temelia clădirii a fost pusă la 26 aug. 1910, iar în ziua de 18 dec. 1911 măreaţa şi luxoasa clădire a casei eparhiale a fost sfinţită cu o mare solemnitate, cu participarea multor preoţi veniţi din judeţe.Casa eparhială a avut pentru  viaţa bisericească din eparhie mare însemnătate: cu drept cuvînt ea a fost socotită ca „un centru care uneşte turma ortodoxă”. „Un centru de cultură spirituală instructivă”— a spus Serafim în cuvîntarea sa la sfinţirea casei noi,— „e necesar în Basarabia, pentru toate stările sociale şi pentru toate vîrstele, din cauza stării putrede a spiritelor -din acest timp”.

Кишинев

Кишинев

Кишинев

Casa eparhială avea una din cele mai frumoase poziţii din  Chişinău, fiind situată în centrul oraşului, alături de mitropolie. Clădirea era divizatăîn trei etaje şi subsol. La etajul întîi se aflau mai multe încăperi care se închiriau. La al doilea nivel îşi aveau sediul unele instituţii eparhiale, iar la etajul trei se afla şcoala de cîntăreţi. Clădirea avea şi o sală foarte încăpătoare şi luminoasă unde erau organizate conferinţe și concerte.

Кишинев

Кишинев

(Clădirea casei eparhiale după 1941, pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial)

Кишинев

( Locul unde era amplastă casa eparhială )

Istoria Chișinăului vechi este plină de secrete. Există multe clădiri care s-au  pierdut în timpul. Echipa ORAȘUL MEU și-a propus să valorifice, să promoveze și să păstreze amintirile și fotografiile acelui oraș de altă dată.

Articol de Aneta Popov
Imagini de epocă preluate de pe blogul Old Chisinau

Comentarii

comentează

Written by Popov Aneta

Cărți, pisici, seriale și ceai verde <3 Există o mie de motive în această lume pentru a fi fericit, îți rămâne doar să le găsești !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.