Primăria municipiului Chişinău informează că la mijlocul lunii iunie 2016 o delegaţie a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a Băncii Europene de Investiţii, va efectua o vizită în capitală în vederea definitivării negocierilor pe marginea implementării proiectul de eficienţă energetică a blocurilor din oraş.

În cadrul vizitei, reprezentanţii BERD şi BEI vor purta negocieri cu direcţiile şi întreprinderile municipale de profil în vederea implementării în prima fază a unui proiect pilot în valoare de 25 milioane euro, care va viza termoizolarea a 24 de obiective din capitală (şcoli, grădiniţe şi spitale municipale).

Astfel, pentru realizarea acestui prim obiectiv din cadrul amplului proiect de eficienţă  termică a blocurilor din capitală, urmează a fi discutate o serie de aspecte, printre care aprobarea modelelor de contracte pentru împrumut, asistenţa tehnică a proiectului, inclusiv realizarea studiului de fezabilitate de o companie din Grecia, selectată de BERD şi BEI.

Menţionăm că cererea de finanţare a celui mai mare proiect de eficienţă energetică şi izolare termică a clădirilor publice şi a blocurilor de locuinţă din Chişinău a fost expediată de către municipalitate către BERD şi BEI în anul 2015. Valoarea proiectului acceptată de finanţatori este de circa 50 milioane EURO pentru clădirile publice şi circa 450 milioane EURO pentru blocurile de locuinţă. În cazul obţinerii garanţiei de stat, rata dobânzii ar constitui circa 1 % anual. Proiectul ar urma a fi realizat în decursul mai multor ani, iar termenul de rambursare a împrumutului ar fi de 10 – 20 ani.

foto: panouri-sandwich.all.biz

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.