În istoria Chișinăului au fost mai multe momente de glorie și mai mulți oameni care merită respectul tuturor orășenilor și nu doar. Deoarece considerăm că trebuie să ne cunoaștem eroii, echipa Orașul Meu va realiza o serie de articole despre cei care poartă titlul de cetățeni de onoare ai capitalei. Haideți să îi redescoperim împreună!          


Eugen Coșeriu1, originar din Mihăilești, raionul Râșcani a fost un lingvist român, membru de onoare al Academiei Române ( din anul 1991). Fiind cetățean al Germaniei și al Uruguaiului, s-a remarcat ca fiind fondatorul primei școli lingvistice din America de Sud. Este considerat părintele lingvisticii integrale, dar și unul dintre cei mai importanți lingviști ai secolului XX.


1Anastasia Lazariuc – interpretă de muzică ușoară originară din Basarabia, stabilită în România. Și-a început cariera la Chișinău în calitate de solistă a formației  „Sonor”, cu care a fost în turnee atât prin țările fostei Uniuni Sovietice, cât și în afara URSS. A cântat în Statele Unite, India, Cambodgia, Belgia, Germania și în alte țări. Deține titlul de Artistă a Poporului și este decorată cu înalta distincție – „Ordinul Republicii”.     


15

Juan Antonio Samaranch – fost președinte al Comitetului Internațional Olimpic (1980-2001). Titlul i-a fost oferit la data de 03.05.1999 de către primarul Serafim Urecheanu.


1

Sofia Rotaru este o interpretă pop și compozitoare pop-rock de origine etnică română din Ucraina. A interpretat pentru prima dată Imnul Chișinăului. Deține mai multe distincții, printre care: Artist emerit al Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene, Artist al poporului al Ucrainei, Artist al poporului al Republicii Socialiste Sovietice Moldovenești, Artist al poporului al URSS ș.a. În 2000 a fost numită Cîntăreața secolului XX.


Printre străinii care sunt Cetățeni de Onoare ai Chișinăului se mai numără:

  • Jacques Chiriac- Președintele Republicii Franceze.
  • Iurii Lujkov-Președintele Guvernului și primarul orașului Moscova, Rusia.
  • Iurie Ghidzenko -pilot-cosmonaut al Federației Ruse.
  • Luitgard Schmitt  -filantrop,cetățean al Germaniei.
     Articol de Emma Eșanu

 

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.