Știai că, chibriturile au sărbătoare? 2 martie este Ziua Internațională a chibriturilor. Ba mai mult, în Suedia, Elveția, Germania, Polonia sau Rusia, există și muzee de chibrituri. Colecționarea etichetelor, cutiilor de chibrituri, pliantelor mici și a altor obiecte asociate cu chibriturile se numește filumenie. 

Pasionații de acest hobby, ”filuminiștii”, preferă să colecționeze seturi de chibrituri dedicate unor date semnificative, aniversare. Colecția ”Chișinău” a Departamentului Memoria Chișinăului pe lângă cărți, obiecte decorative, produse filatelice, cartografie, numismatică, de curând s-a completat cu un nou tip de obiecte, de această dată – filumenice.

Recent, a fost achiziționată o serie de cutii de chibrituri cu imaginea principalelor atracții ale Chișinăului. În imaginile de pe cele 18 cutii de chibrituri se regăsesc Monumentul lui Ştefan cel Mare, Arcul de Triumf, clădirea Primăriei Chişinăului, Circul, Biserica Ciuflea şi Sf. Pantelimon, Muzeul de Etnografie şi Istorie Naturală, Casa-muzeu A. Puşkin etc.

Producătorul de chibrituri din Moldova „Lumintehnika” SRL  a decis să lanseze această serie către aniversare a 580 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului.

Vă invităm să faceţi cunoştinţă cu acest set interesant pentru filumenişti şi toţi cei cărora le plac curiozităţile.

 

Sursa: orasulmeuchisinau.wordpress.com

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.