Clădirile vechi, învăluite de mister, ascund istorii din vieţile mai multor generaţii. Unele sunt renovate, altele sunt uitate şi distruse, iar multe dintre ele au dispărut deja. Echipa Orașul Meu a încercat să descopere povestea Palatului Regal din Chişinău, clădire dispărută cu mai mult de jumătate de secol în urmă.

oldchisinau_com-pronin-04.

Istoria Palatului Regal din Chişinău începe la sfârşitul sec. XIX. În urma tulburărilor politice, regina Serbiei, Natalia Obrenovici, originară din Chişinău, decide să revină în Basarabia. Deoarece avea nevoie de o locuinţă pe potrivă statutului social înalt, regina investeşte bani în construcţia unui palat la Chişinău. Dăcă atragem atenţie la pozele vechi, observăm că edificiul era situat pe locul actualei întrări din parcul Valea Morilor. Construcţia clădirii nu a fost finalizată atunci. După moartea feciorului, Natalia Obrenovici se mută în Franţa. Acolo se călugăreşte şi rămâne să locuiască la Mănăstirea Saint Denis.

oldchisinau_com-pronin-02

Edificiul este cumpărat de negustorul Pronin. Anume el finalizează construcţia clădirii. În 1930 administraţia de la Chişinău renovează clădirea şi o dăruieşte mareşalului italian Pietro Badoglio.

oldchisinau_com-pronin-08

Câţiva ani mai târziu construcţia este transmisă lui Carol al II-lea. Anume în această perioadă edificiul este numit Palatul Regal.

În 1940 un cutremur puternic a distrus o bună parte din clădire. Autorităţile nu au reuşit să demareze lucrările de reconstrucţie deoarece a început războiul. După război a rămas întreagă doar fațada clădirii. Ulterior se decide să fie amenajat un cinematograf de vară în locul fostului Palat Regal.

oldchisinau_com-pronin-01

În 1952 edificiul este demolat deoarece prezintă pericol pentru viaţa oamenilor. Astfel, Chişinăul a pierdut încă o clădire de mare valoare istorică şi arhitecturală.

oldchisinau_com-pronin-09

Unicii care au rămas nevătămaţi sunt pinii seculari, care înconjurau cândva palatul, iar acum veghează plimbările oraşenilor. Cine ştie ce vor străjui ei peste alți zeci de ani?

Articol bazat pe materialele blogului OldChișinău

Victoria Nemerenco

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.