Procesul de judecată inițiat acum trei ani de compania de construcții „Basconslux” împotriva Ministerului Finanțelor a fost dus la bun sfârșit. Magistrații i-au dat dreptate agentului economic și au obligat autoritățile să-i plătească acestuia peste 14 milioane de lei, pentru că firma a demolat în 2007 Stadionul Republican, scrie Ziarul Național. Pe 23 martie, Curtea Supremă de Justiție a emis o hotărâre irevocabilă în acest caz, respingând cererea de revizuire depusă de Ministerul Finanțelor.

Potrivit decizie CSJ, pe 25 august 2007, compania „Basconslux” a finisat lucrările de demolare a stadionului, în baza unui poriect de execuție elaborat de „Urbanproiect” și aprobat de Consiliul Municipal Chișinău, la cererea Guvernului condus de Vasile Tarlev. Agentul economic a efectuat lucrările din banii proprii, după ce a primit o scrisoare prin care Tarlev garanta că banii vor fi achitați ulterior.

dsc00026_89160900

În procesul-verbal de execuție a lucrărilor a fost indicat că agentul economic a cheltuit 8 044 108 de lei pentru demolarea stadionului. Documentul a fost aprobat de Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, dar statul nu a plătit.

Pe 29 iulie 2013, firma s-a adresat în judecată și a cerut să-i fie achitate cele opt milioane de lei și o dobândă de întârziere în mărime de 6 152 641 de lei. În iulie 2014, pretențiile agentului economic au fost acceptate de Judecătoria sectorului Centru, care a dispus încasarea de la bugetul de stat a sumei de 14 milioane de lei. În noiembrie 2014, Curtea de Apel a admis recursul Ministerului Finanțelor și a casat hotărârea primei instanțe, fiind respinse acțiunile „Basconslux” ca fiind neîntemeiate.

Ulterior, Curtea Supremă de Justiție a admis recursul agentului economic, a anulat decizia Curții de Apel și a menținut decizia Judecătoriei Centru. La 23 noiembrie 2015, Ministerul Finanţelor a depus cerere de revizuire împotriva deciziei CSJ, solicitând să fie rejudecat recursul. Cererea a fost respinsă pe 23 martie curent. Decizia CSJ nu se supune niciunei căi de atac.

pc colaj: diez

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.