În ultimele câteva luni, în Chișinău au avut loc numeroase lucrări de defrișare a arborilor, în special în zona centru (străzile Bănulescu-Bodoni, Alexei Mateevici) precum și în parcurile din capitală (Valea Morilor, Valea Trandafirilor). 

Cu această ocazie, Primăria municipiului Chișinău informează că în perioada următoare, în zona centrală a orașului vor avea loc tăieri de arbori planificate, în special în zona turistică a capitalei.

Galina Leahu, șef adjunct al Î.M. „Spații Verzi”, a precizat că  restabilirea zonelor verzi este desfășurată periodic, prin tăierea copacilor bătrâni și bolnavi și înlocuirea acestora cu exemplare tinere de aceleași specii. „Când se taie un copac bătrân, în loc este plantat altul tânăr. Anual în Chișinău sunt tăiați 2000 – 2500 arbori, dar sunt plantați circa 20 000 arbori tineri„, a spus reprezentantul serviciului de gospodărire a spațiilor verzi.

Alexei Palancean, vicedirector Agenția „Moldsilva”, a menționat că majoritatea arborilor care sunt tăiați în prezent, au fost plantați în anii 70 ai secolului trecut: „Astfel, aceștia au ajuns la nivel de degradare fiziologică și trebuie înlocuiți, exercițiu care necesită a fi făcut în permanență”. 

În acest context, aleșii locali au subliniat despre importanța achiziționării unui utilaj de profil, care va stabili gradul de viabilitate al arborilor bătrâni și bolnavi. Necesitatea utilajului este motivată în primul rând de evitarea prăbușirii copacilor peste bunuri și persoane.

Verificările recente au demonstrat necesitatea urgentă de tăiere a 581 arbori şi curățarea sanitară a altor 854 de exemplare pe străzile: M. Eminescu, Armenească, Mitropolit Varlaam, A. Șciusev, M. Kogălniceanu și bd. Ștefan cel Mare şi Sfânt. 

Amintim că zilele trecute, parcul Valea Trandafirilor a fost suplinit cu 40 de arbori tineri cu o înălțime de peste 3 metri.

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.