Municipiul Chişinău este cel mai important centru administrativ, economic, ştiinţific, politic, cultural al Republicii Moldova. Oraşul este aşezat pe 7 coline şi se întinde pe o suprafaţă de peste 160 km pătraţi.

Ce poate fi mai frumos decât Chişinăul toamna, când totul se transformă într-un paradis cenuşiu, iar foşnetul frunzelor aurii te transpun într-o lume mai bună, mai placută, mai frumoasă… Frumuseţea pitorească îţi captivează privirea, auzul, gândurile…Nimic nu ne satisface sufletul mai mult ca acel covor de aur care se aşterne la picioarele noastre şi ne face să ne simţim ca nişte copii jucăuşi care de-abia fac primii paşi spre viitor….Cât de misterios este totul şi în acelaşi timp cît de pătrunzător poate fi micul nostru univers-Chişinău…

La fel “Coloanei infinitului” lui Brâncuşi, oraşul nostru rămâne simbolul verticalităţii, al dragostei faţă de strămoşi şi al iubirii de patrie. Multe schimbări a cunoscut, multe trepte a avut de urcat ca să devină un curcubeu al visurilor noastre. Chiar dacă recunoaştem că nu este perfect, nici la fel de dezvoltat ca alte oraşe europene, totuşi unde în altă parte decât în Chişinău inima noastră zvâcneşte cu putere atunci cînd trecem pe lângă monumentul lui Ştefan cel Mare sau Aleea Clasicilor , atunci când simţim mirosul dulce al frunzelor sau cum soarele cu razele lui  ne încălzeşte sufletele şi ne face ziua mai frumoasă. Inima mea, cât de mică este, vibrează pentru oraşul Chişinău care mi-a devenit deja de trei ani ca a doua casă. Aici mi-am făcut noi prieteni, am învăţat să trec prin orice obstacol.

Chişinăul  mă fortifică şi îmi dă un imbold de a continua munca noastră creatoare de bine şi de frumos!!! Suntem în drept să ne mândrim de splendorile lăsate de Dumnezeu poporului moldav!!! A slăvi oraşul tău este firesc, mai ales atunci când merită să fie slăvit! De când sunt la studii în capitală am îndrăgit multe locuri. Ador să merg la plimbare în parcul Dendrariu, aici  floricelele la fiecare pas îţi surâd, iar aleile frumos amenajate îţi bucură mereu ochii. Acest parc este preferat pentru mulţi oameni şi ei ca mine vin să-şi  adune gîndurile în sânul naturii.

Una dintre atracțiile parcului este și rozariul – cea mai impunătoare colecție de trandafiri, de diverse soiuri, din Moldova.

Iar când merg la USM în fiecare zi văd Castelul de apă. Castelul recent a fost renovat, are o construcție deosebită şi foarte interesantă. Pereții sunt construiți din piatră  locală, cu câteva rânduri de cărămidă. Înălțimea construcției este de 22 m, de aceea puteți să profitați și de o panoramă frumoasă a orașului. Mulţi studenţi merg ca să-şi facă poze sau să privească Chişinăul de la înălţimea păsărilor.

Am un mesaj către popor: ,, Oameni buni!  Vă  rog din tot sufletul să păstraţi ceea ce vă înconjoară, nu fiţi nepăsători. Îmi doresc ca urmaşii care o să vină, să vadă şi ei această mică particică frumoasă din inima Moldovei ,, Chişinău” “.

 

Autor: Sveta Naforniţă

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.