Scopul proiectului „Orașul Meu” este de a îmbunătăţi viziunea chişinăuienilor asupra oraşului nostru, de a promova locurile şi lucrurile frumoase din oraş, de a promova la nivel naţional şi internaţional capitala ca destinaţie turistică şi de a reabilita locurile date uitării din oraş.

 

Raport public

La prima etapă, am iniţiat un concurs instagramologic carea avut drept scop transformarea staţiilor plictisitoare de troleibuz în adevărate galerii de artă. Fotografiile care au fost alese ca fiind cele mai reuşite, au servit drept decor şi au bucurat ochii oamenilor care plictisiţi aşteaptă în staţie.

Proiectul “Oraşul Meu” a iniţiat campanii de informare pentru reabilitarea unor clădiri istorice, spaţii din oraş, precum Scara Trandafrilor din parcul Valea Trandafirilor care a fost iniţial adusă în starea de odinioară pentru a fi dată utilizătii. Pe un anumit perimetru, ea este unica posibilitate pentru locuitori de a ajunge în inima acelui parc, dar şi o posibilitate de a scurta drumul fiind cea care uneşte două zone populate de către chişinăuieni. Ulterior, această scară care pe lângă toate pretinde a se numi “cea mai lungă scară prictată din lume” conform Guiness Book, oferă un nou aspect parcului datorită elementelor tradiţionale care au fost utilizate în compoziţia pictată.

De asemenea, pentru anul 2016 sunt preconizate alte proiecte care vizează oraşul din toate puctele de vedere. Pe lângă finisarea lucrărilor la proiectul “Scara Trandafirilor”, un alt proiect creionează problema copacilor din Chişinău şi pericolul pe care îl prezintă ei în cazul în care sunt mai mult uscaţi decât în putere .

* Proiectul “Sculpturi de Chişinău” prevede defrişarea copacilor bătrâni şi scuptarea din tulpinile rămase adevărate opera de artă. Această inişiativă are drept scop sporirea secturiăţii cetăţenilor şi a bunurilor de care dispun pe străzile capitalei, în curţile blocurilor sau în zonele de parcare amenajate gratis în oraş.

* Un alt proiect planificat,  „Alt+Chisinau” are scopul de a oferi o nouă viaţă şi de a valorifica la maximum potenţialul zonelor urbane care sunt populate de oamenii din păturile de jos a societatii. Ideea proiectului e să facem 50 de picturi murale de diferite dimensiuni amplasate în diferite sectoare şi suburbii ale oraşului anume în zonele care sunt izolate de realitatea urbană și unde gunoiul, dezordinea și lipsa spiritului comunitar sunt la ordinea zilei. Aceste picturi vor fi inspirate istoria străzilor date, după cum fiecare ulicioară din Chişinău are istoria sa în spate. Scopul nu este doar de a face picturi cu tenta cretivă care vor da viaţă acelor zone, dar şi de a educa cetăţeni în cunoaşterea istoriei comunităţii lor. Pe lângă picturi, vom efectua lucrări de salubrizare și replanificare a spațiului dintre cartiere care în majoritatea cazurilor este sugrumat de mașini parcate și nu există spații pietonale.

* “C’Mon Chişinău” presupune finanțarea a 80 de idei de proiecte ale tinerilor menite să dezvolte implicarea civică a tinerilor din Chișinău, să dea o nouă înfățișare unor spații și să ajute orașul să prospere. Orice tânăr cu vârsta 14-30 de ani poate aplica pentru o susținere financiară pentru un proiect prin care vrea să își dezvolte comunitatea sa. După ce trece instruirea persoana poate aplica cu orice idee la o finanțare de maximum 10 000 Lei care vor merge pentru implementarea planurilor de viitor a proiectului. 0 proiecte din cele 80 urmează să fie stabilite prin votul direct a cetățenilor pe o platformă stabilită ulterior. Fiecare proiect depus la C’Mon trebuie să se înscrie în una din categoriile: Space, Culture, Work, Joy, Vision

* Proiectul “Poiana Art-Zone” are drept scop realizarea accesului liber a oamenilor la artă. Fie că e muzică, dans, actorie, alte evenimente culturale sociale, de motivaţie, anume acest proiect va oferi locul cel mai potrivit şi mai comod. Este vorba de o instalaţie realizată în mare parte din palete de lemn care va cuprinde o scenă şi pereţi destinaţi afişelor informative. Aparatajul tehnic necesar pentru a asigura calitatea evenimentelor, este indispensabil. Mai mult proiectul vizează şi dotarea scenei cu locuri pentru public realizate din aceleaşi instalaţii din lemn. Diferenţa lui faţă de un alt loc asemănător este faptul că acestă scenă este semimobilă deoarece este destinată pe timp de vreme bună.

Proiectul “Oraşul Meu” dispune de site-ul www.orasulmeu.md, un site ce urmează a fi încărcat cu istorii urbane, în special a monumentelor de arhitectură. Unicitatea lui se face prin faptul că este unicul portal urban de ştiri exclusive dedicate oraşului şi oamenilor care îl fac mai frumos.

Proiectul nu este unul comercial, şi este iniţiat de un grup de tineri de la liceu și universitate care-şi doresc dezvoltarea şi prosperitatea oraşului în care trăiesc pentru a adăuga o doză de creativitate şi rafinament Chişinăului. Dorim să creăm în viitor un organ consultativ pentru autorităţii locale, ce va oferi o doză de inspiraţie, inovaţie şi creativitate proiectelor desfășurate de Primărie.