Portalul urban de știri – orasulmeu.md lansează acum o serie de articole care vor prezenta istoriile orașelor care nu aveau nimic special, dar, s-au dezvoltat în câțiva ani și astăzi au devenit megapolis-uri sau chiar cele mai frumoase orașe ale lumii conform unor top-uri.

Vancouver

Vancouver este actualmente al 3-lea cel mai mare oraș din Canada și cel mai dezvoltat din Vestul țării. În anul 2010 acolo au avut loc Jocurile Olimpice de Iarnă. A fost desemnat de mai multe ori drept cel mai frumos oraș al lumii de către mai multe publicații.

Sună grandios vorbind despre prezentul acestui oraș, însă, cui i-ar veni în cap că în 1970 Vancouver era la limita falimentului. Schimbările cardinale făcute atunci de Autoritățile Locale au stârnit o dezvoltare treptată a orașului și l-au scos din criză. Schimbările și reformele au durat zeci de ani și acum mai continuă, dar, un succes enorm poate fi atestat și acum. Între arhitectori și designeri deja a apărut termenul vancouverism.

Cum au făcut-o și continuă să o facă?
În anii ’80 tot mai mulți locuitori se mutau înafara orașului pentru a trăi departe de gălăgia orașului, ceea ce provoca o extindere teritorială necalculată și o consecință a sa era că se construiau tot mai multe autostrăzi prin oraș și el devenea foarte automobilizat și industrial. Autoritățile de atunci nu au putut admite una ca asta și au demarat atunci construcția așa-numitelor „podium towers” care sunt formate dintr-o bază de 6 etaje se pot întinde pe cartiere întregi și a turnurilor de 60 de etaje care erau mai mici ca lățime pentru a nu acoperi vederea spre munții din zonă.

cladiri

 

Aceste construcții au fost amplasate în centru orașului Vancouver și apartamentele s-au vândut rapid. După cum distanța dintre locul de muncă și locul de trai a locuitorilor era deja cu mult mai mică, în anii ’90 deja 40 de procente din locuitori călătoreau doar cu bicicleta. Au fost amenajate foarte multe piste pentru bicicliști care se amplasează pe drum, parcările au început să fie construite în subterane pentru a le oferi cât mai mult spațiu simplilor pietoni.

Tot pe locurile unde se aflau parcările, autoritățile din Vancouver au decis să construiască noi blocuri locative și până când nu există necesitatea acestor construcții, pe acel teritoriu sunt amplaste grădini urbane unde oamenii care sunt sub nivelul mediu de trai, își pot crește și apoi comercializa propria producție

 

 

Un scop a Autorităților a fost și unirea societății într-un bun întreg prin diferite evenimente, cum ar fi și ziua fără mașini când întreg orașul lasă automobilele acasă și ies la plimbare. Acest gen de evenimente unesc societatea într-un tot întreg și le dă posibilitatea multor oamenii să se afirme, deasemenea și cafenelele, bar-urile, pub-urile au mult de câștigat.

carfreeday

 

Acum Vancouver a devenit un model pentru mii de alte orașe care a demonstrat că voința politică și activitatea eficientă a Autorităților Locale pot schimba chiar și orașele aflate în prag de faliment. Este important ca noi, Chișinăul să facem același lucru și să încercăm schimbarea cardinală a multor lucruri, astfel ca peste câțiva zeci de ani să ne bucurăm de un #orașpentruoameni care e dezvoltat și care ar putea, de ce nu? găzdui o Olimpiadă.

Cei din Vancouver în 1970 tot nu-și închipuiau că peste 40 de ani vor găzdui Olimpiada.

Comentarii

comentează

Written by Adrian Pleșca

Motivul din care am fondat proiectul Orașul Meu și orasulmeu.md e că îmi doresc un oraș de care m-aș mândri când le-aș povesti despre el prietenilor de peste hotare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.