Începând cu anul viitor, foile de ardezie vor fi interzise în Republica Moldova. Azbestul, folosit la producerea acestora, are proprietăți toxice, este cancerigen, are efecte nocive asupra mediului și a sănătății omului, se bioacumulează și se transportă pe cale aeriană peste granițele internaționale. 

foile-de-ardezie--interzise-in-constructii-1389782759

Parlamentul a adoptat în prima lectură un proiect de lege care interzice producerea, importul, exportul și comercializarea produselor care conțin azbest. Dacă documentul va trece și de a doua lectură, agenții economici vor avea 12 luni la dispoziție pentru a comercializa stocurile rămase, iar ulterior, comercializarea acestora va fi interzisă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uniunea Europeană a interzis utilizarea azbestului încă din anul 2005, Republica Moldova fiind unica țară din Europa care încă mai permite producerea, introducerea pe piață și utilizarea acestuia în procesele tehnologice. Potrivit datelor oficiale, în Moldova circa 70% din case sunt acoperite cu foi de ardezie. Legea însă nu va afecta construcțiile care deja utilizează astfel de materiale, proprietarii urmând a fi obligați să renunțe la articolele din azbest după încheierea ciclului lor de viață.

 

Autor : Trohin Nicoleta

Surse : agora.md , unimedia.info , realitatea.md

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.