Fiecare din noi are un singur gând atunci când ajunge  în trecerile subterane din Chişinău: „să ies mai repede”.

Culori sumbre, miros neplăcut, gunoi, lipsă de lumină şi istorii dubioase – astea sunt caracteristicile de bază a locurilor de acest gen. Mai mult, în capitală, subteranele sunt gazda cea mai ospitalieră pentru gherete, oamenii străzii şi distribuitorii de plianate publicitare, care nu încetează să împânzească urnele de gunoi şi totul împrejur.

La acest capitol, cel mai bun exemplu este orașul Amsterdam. Recent, a fost construită o trecere subterană absolut inovaţională, care schimbă radical viziunea asupra spațiului public. Într-adevăr, locul din imagine ne lasă surprinși prin stilul, aspectul şi utilitatea sa.

a-01

Culorile deschise creează impresia unui spaţiu larg, iar absența unghiurilor ascuțite induce senzația de siguranţă sporită, imitând o capsulă. De miros neplăcut sau dezordine nici vorbă – aici  nu veți întâlni vânzători cu plăcinte sau seminţe la pahar.

SnapCrab_NoName_2016-2-2_22-0-14_No-00

Arhitectul Benthem Crouwel, căruia îi aparține proietul, a decis să separe tercerea în două fluxuri: unul pentru pietoni, altul pentru ciclişti. O idee într-adevăr bună, deoarece conferă siguranţă în trafic. Mai mult, în așa mod au fost evitate situațiile de conflict între cicliști și pietoni – factor prezent la scările trecerilor subterane autohtone.

SnapCrab_NoName_2016-2-2_22-0-9_No-00

SnapCrab_NoName_2016-2-2_22-0-19_No-00

Trecerea subterană este deschisă non-stop, respectiv dispare necesitatea de a traversa drumul neregulamentar, chiar și pe timp de noapte. Conform redacției OrasulMeu, acest spațiu public este  o adevărată capodoperă urbanistică.

Ca să vă readucem la realitatea noastră, mai jos vă prezentăm imagini cu subteranele din Chişinău, pentru ca analiza și concluziile să vă aparțină.

media_140172314891173400

media_140172364025744300

big-3

Materiale : www.urbanurban.ru , www.citinerary.net
Sursa foto: realitatea.md

Comentarii

comentează

Written by Olea Zlatovcena

Olea Zlatovcena

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.