27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. În întreaga lume, aceasta este ziua comemorării victimilor Holocaustului. La Chişinău, în acest an, ziua a fost marcată de o expoziţie – concurs în incinta Colegiului de arte ,,Alexandru Plamadeala „.

IMG_0995

IMG_1008

Participanţii expoziţiei au fost elevii din colegiu şi din alte instituții cu profil cultural specializat în arte. Aceştia şi-au prezentat lucrările de artă plastică şi decorativă. S-a desfăşurat un program artistico – cultural la tema Comemorarea Victimelor Holocaustului.

IMG_1000

IMG_1009

 

Prin acest eveniment, organizatorii ne-au îndemânat „Să nu fim indiferenţi faţă de istoria unei națiuni şi să comemorăm această mare tragedie împreună, uniți .”.

IMG_1002

IMG_1010

În Republica Moldova, de asemenea, au fost multe victime ale Holocaustului. La începutul lunii august 1941, autoritățile de la București au dispus internarea evreilor din Basarabia în lagăre și ghetouri. Pe teritoriul Basarabiei, primul mare ghetou se va alcătui la Chișinău la data de 4 august 1941. Guvernatorul provinciei Basarabia, Voiculescu, a decretat un ordin de concentrare a evreilor în lagăre speciale în regiunile rurale: ”se vor face lagăre unde vor fi strânşi evreii din provincie, care vor fi intrebuinţaţi la lucrările de refacere a drumurilor şi şoselelor, la repararea podurilor, astuparea tranşeelor, strângerea sârmei de pe câmp, etc”.

IMG_1004

 

La eveniment au fost prezenți Doamna Monica Babuc – Ministrul Culturii in Republica Moldova şi mulţi invitați de la instituții publice.

IMG_1005

 

 

 

 

FOTO: Doina Balica

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.