Nu mulți dintre chișinăuieni au auzit de telefericul din Chișinău, și mai puțini știu de existența acestuia, și doar orășenii născuți înainte de anii 2000 au reușit să facă o plimbare aeriană deasupra orașului din flori de piatră albă. 

839241_original

850786_original

Pe lângă Roata Dracului din parcul Valea Trandafirilor, înainte mai era și un alt mod deosebit de a surprinde orașul de la înălțime– vorbim de funicular. Telefericul din Chișinău, fiind și unicul din țară, a fost dat în exploatare în 1988, în cadrul unui proiect de transformare a sectorului Buiucani într-o zonă de odihnă modernă. Accesta făcea legătura între străzile Calea Ieșilor și Nicolae Costin. Construcția Telefericului a costat cca șapte milioane de ruble. Costul unei călătorii era de 50 de copeici- o nimica toată în comparație cu panorama ce se deschidea de la bordul unei telegondole. Funicularul reprezenta o posibilitate frumoasă de a contempla Chișinăul de la înălțime. Din păcate, în 1996 Telefericul a fost închis din motiv că nu mai aducea profit.

838737_original

840191_original

838156_original

1

(în imagine- traseul care era parcurs de telegondolele funicularului)

Primăria Chișinău consideră că Funicularul este un element de agrement care ar putea aduce venituri capitalei, de aceea a și discutat în repetate rânduri posibilitatea reparării acestuia prin implicarea unor investitori. Cu câțiva ani în urmă Primăria a anunțat chiar și un concurs de inițiere a unui parteneriat public-privat pentru reparația telefericului, însă inițiativă nu a fost susținută de niciun agent economic.

sursa foto:  benia.livejournal.com

surse text: ipn.md, trm.md, orasulmeuchisinau.wordpress.com 

sursa video: publika.md

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.