Gara feroviară din Chișinău este una dintre cele mai liniștite din Europa în contrast cu gara Waterloo, conform pulicației britanice The Independent.

Pe peronurile gării feroviare din capitală pasagerii circulă destul de rar și așteaptă trenul în singurătate, pe când în gara Waterloo din Londra, unul dintre cele mai aglomerate terminale feroviare din Europa, circulă anual până la 200 de milioane de pasageri.

Ambele gări însă au comună partea lor istorică. La Waterloo, aceasta este Arca Victoriei, un memorial dedicat tuturor angajaților căilor ferate care au decedat în Primul Război Mondial.

waymarking
                     Arca Victoriei, Waterloo     Sursa foto: www.waymarking.com

În pavilionul stației din Chișinău sunt amplasate două plăci comemorative: una relatează despre voluntarii bulgari care în 1877 au plecat din această stație pentru a elibera popoarele balcanice de jugul otoman, iar a doua – despre lupta revoluționarilor și soldaților ce au venit la putere după Revoluția Rusă din 1917. De asemenea, în scuarul gării este amplasat „Trenul durerii” – monumentul de comemorare a  victimelor deportărilor staliniste.

trenul durerii adevarul.ro
                         Sursa: www.adevarul.ro

Fațada gării feroviare a fost concepută și ctitorită în perioada sovietică, având un „stil șarmant” în contrast cu altele. Pe atunci, aceasta era principala arteră în industria transportului mărfurilor și pasagerilor. În prezent însă, Întreprinderea de Stat Calea Ferată din Moldova se confruntă cu grave probleme financiare, din cauza micșorării fluxului de călători, a infrastructurii învechite și a managementului necalitativ. Aceasta a redus  frecvența unor rute interne și internaționale.

gara arca prospect.md
     Sursa: www. prospect.md

De rând cu gara feroviară din Chișinău, printre cele mai liniștite stații de tren din capitalele Europei se numără  cele din Sarajevo (cu șapte rute pe zi), Priștina (3 rute), Tirana (Albania), Vaduz (18 rute în zilele de weekend) și Vatican (care deține recordul celui mai puțin aglomerat terminal feroviar din Europa).

sarajevo dpchallenge com
          Gara din Sarajevo, Bosnia-Herțegovina  Sursa foto: dpchallenge com
tirana railway commons wkimedia org
             Gara din Tirana, Albania   Sursa: www.commons.wikimedia.org
vaduz station laurenceurac com
   Gara de la Vaduz, Liechtenstein    Sursa: www.laurenceurac.com
vatican rail traveller com
        Gara din Vatican    Sursa: www.traveller.com

 

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.