Astăzi, Graffiti-ul trezește vii controverse în rândul societății. Odată ce unii apreciază picturile murale din oraș, alții sunt în dezacord total cu acestea, în special când apariția lor e una clandestină.

Graffiti-ul reprezintă rezultatul conceptelor sau scopurilor ce se dezvoltă în rândul adepților săi. Mai întâi, acesta este renumit pentru inițiativa pictorilor de a decora, de a da viață spațiilor devastate și sumbre care compromit imaginea unui cartier. Apoi, le permite artiștilor urbani comunicarea unui mesaj politic sau social, promovând libera expresie. În plus, se manifestă și drept o reacție îndreptată împotriva unor decizii luate de autorități, spre exemplu lupta împotriva afișajului publicitar ce degradează peisajul spațiului public. Graffiti-ul poate prelua forma și a unui omagiu adus defuncților, în special artiștilor, poeților.

Inscripțiile murale își au originea în America de Nord unde devin, începând cu anii 70, o mișcare spectaculară, în special în metrourile din New York. De asemenea, ele se răspânesc în cartierele defavorizate, deschizânduse diverse galerii, precum Tony Shafrazi Gallery sau Fun Gallery. Înainte de a începe a fi reprimat, graffiti se afirmă treptat și la Paris, Londra, Berlin, Amsterdam, Barcelona ș.a.m.d.  Redacția Orașul Meu vă prezintă câteva dintre cele mai apreciate picturi din lume:

 • Aakash Nihalani și Know Hope, New York

pc

 • Maya Hayuk, New York2
 • Banksy, Londra3
 • Alexis Diaz, Montreal4
 • M-City, Istanbul5
 • Bordalo II, Lisabona6
 • Case Ma’Claim și Pixel Pancho7
 • Mak1One, Cape Town
 • CAPE TOWN, SOUTH AFRICA DECEMBER 7: (SOUTH AFRICA OUT): Two girls seen at a mural of Nelson Mandela by graffiti artist Mak1One on December 7, 2013 in Cape Town, South Africa. The Father of the Nation, Nelson Mandela, Tata Madiba, passed away quietly on the evening of December 5, 2013 at his home in Houghton with family. (Photo by Nardus Engelbrecht/Gallo Images/Getty Images)„The Whole of Everything” realizată de Kathryn Barton, Melbourne

  A passerby walks past the artwork of Australian artist Del Kathryn Barton, tilted 'the whole of everything' which adorns the side of an apartment block in central Melbourne, on July 8, 2008. The artwork which shows a wide-eyed woman with extra breasts, her legs apart, dominates the city intersection on the building which provides space for contemporary work of art. The artwork has not drawn any controversy as the issue of art and pornography rages around the country. AFP PHOTO/William WEST (Photo credit should read WILLIAM WEST/AFP/Getty Images)

 • Sam3, PortugalA giant man is sticking out his head and arms of the windows of an old abandoned building. The art piece is made by street artist Sam3 who is one out of 16 artists who took part in the Crono Project in Lisbon. Portugal 2013.
 • Borondo, Londra

  11

Pentru promovarea picturilor respective, sunt create o multitudine de expoziții în muzee și centre culturale renumite, precum: Muzeul Brooklyn, Grand Palais, „Georges-Pompidou” și altele, organizatorii cărora doresc să motiveze oamenii să-și schimbe propriile viziuni, și să se orienteze spre modernizare.

Picturi similare menite să decorează spațiul urban pot fi remarcate și la Chișinău, cele mai multe dintre acestea situându-se sub podul de pe șoseaua Hâncești sau a celui de pe strada Grigore Vieru:

pc : diez.md
pc : diez.md
pc : diez.md
pc : diez.md

12899978_1044096882318300_1071739714_n

12

13

14

15

16

În majoritatea țărilor din lume, picturile realizate pe pereții unei propietăți fără consimțământul autorităților sau proprietarilor sunt considerate acte de vandalism. Statutul juridic a artei stradale este complex și variază în funcție de țară. În multe state din lume, pe lângă penalizările de tip juridic, sunt create mai multe restricții pentru protejarea spațiului public și limitarea vandalismului- este limitată vânzarea markerelor, spray-urilor cu vopsea, în special persoanelor care nu au atins majoratul.

În Republica Molodova, conform articolului 288 din Codul Penal, vandalismul, adică pângărirea edificiilor sau a altor încăperi, precum și nimicirea bunurilor în transportul public sau în alte locuri publice, se pedepsește cu amendă în valoare de la 200 la 500 unități convenționale sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 140 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 1 an.

Totodată, în Taiwan guvernul le-a permis artiștilor graffiti să afișeze în mod legal desene pe unele secțiuni de ziduri care mărginesc râurile din zonă, numite „Graffiti Zones”. Câteva consilii, secții de poliție, cum ar fi cele din orașul Stroud (Marea Britanie), Loerrach (Germania), și chiar din Budapesta, au furnizat zone autorizate pentru acești pictori în subterane, parcări de mașini. Același lucru poate fi sesizat și în Australia, unde a devenit renumit „Graffiti Tunnel”, localizat în Campusul Camperdown din Universitatea din Sydney, tunel în care studenții sunt liberi să aplice tag-uri, postere și să creeze artă. Avocații din zonă au afirmat că deschiderea unor astfel de zone este cea mai bună soluție pentru a încuraja artișii să producă artă fără a avea frica de a fi prinși și arestați.

Am cerut opinia unui pictor de graffiti din Chișinău, Izzy Izvne. La întrebarea: „Ce impedimente ai întâlnit până acum în activitatea ta în calitate de artist Graffiti?”, Izzy ne-a răspuns:

Obstacole se întâlnesc mereu în orice activitate, iar Graffiti-ul nu este nici pe departe o excepție. Dacă nu sari peste acestea, nu poți urca la un nou nivel sau lăsa tot ceea ce e rău în spate. În experiența mea au existat diverse situații: de la dificultățile financiare (activitatea cu care mă ocup cu siguranță nu e cea mai ieftină), până la probleme asupra autorizărilor pictării în anumite locuri, pe care reușeam să le obțin în cele din urmă; adițional, există și cazuri vizând distrugerea desenelor mele. Au fost și momente de neînțelegere din partea celor apropiați, de trădare din partea oamenilor de la care niciodată nu m-aș fi așteptat. În fine, este vorba de impedimente care pot fi întâlnite de oricine și oricând.

Am fost curioși să aflăm și care este, după părerea tinerii, rolul artei murale în Chișinău, dar și per ansamblu:

Deja de mult timp graffiti a devenit un indicator frecvent întâlnit în viața orașului. Din ce în ce mai multe persoane tinere devin interesate de acest tip de artă și încep să se dezvolte în direcția acesteia. Ar fi greșit să considerăm că Graffiti-ul este un act de vandalism sau o intenție de a distruge patrimoniul autohton. În primul rând, în pictori zace dorința de a arăta artă pe pereții orașului, de a-i face mai luminoși, de a face mai mult decât ceea ce legea interzice. De acord, cultura respectivă nu este predată în școli. Mai degrabă este o activitate asimilată de sine-stătător, însă aceasta te dezvoltă. Iubiți arta sub orice formă s-ar prezenta.

Așadar, realizat într-un context legal, graffiti-ul ar fi un mijloc excelent de a acoperi aspectul sumbru al spațiilor urbane, de a stimula creativitatea în rândul tinerilor și de a permite acestora să-și dezovlte talentele. În măsura în care este motivat într-o modalitate adecvată, iar adepții promotori ai acestuia au scopuri admirative, graffiti ar putea face miracole.

 

Surse: wikipedia.org, huffingtonpost.com, complex.com, realitatea.md

Autor: Ostroman Iuliana

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.