Actori, regizori, scenariști, muzicieni, jurnaliști și studenți pasionați de frumos reprezintă echipa Teatrului Laborator ” Arta și Gândul „. Împreună, ei creează spectacole psihologice profunde, care sunt o combinație perfectă și armonioasă dintre muzică, dans, plastică, dramaturgie și poezie. Noi, cei din redacția Orașul Meu, am trecut pe acolo să ne luam doza de inspirație și să vă povestim despre cei care fac artă pentru artă.

Photo: Gabriel Demian
Photo: Gabriel Demian

Teatrul Laborator „Arta și Gândul” este un loc unic în Republica Moldova, povestește regizorul Eugeniu Matcovschi. Fiecare spectacol este diferit de celelalte. Se schimbă totul, începând de la actori și terminând cu decor, stări sufletești, idei și mesaje transmise. De fiecare dată însă rămâne sinceritatea, pentru că nu ai cum să ascunzi ceva de spectatori atunci când aceștia se află la mai puțin de jumătate de metru distanță.

Photo: Gabriel Demian
Photo: Gabriel Demian

Inspirați de Chaplin, Meyerhold, Pancov, dar și de maeștrii basarabeni precum regretatul Mihai Curagău, actorii Teatrului Laborator încearcă să prezinte subiecte și personalități cunoscute dintr-un alt unghi. Actorii trăiesc, la propriu, rolul. Aceștia pun accent, în primul rând, pe latura umană, lăsând în spate măștile și paradigmele create de societate de-a lungul anilor.

Oamenii îl apreciază pe Eminescu, în mare parte, pentru versurile lui, dar Eminescu nu e doar poezie. Eminescu reprezintă mult mai mult decât „Vezi rândunelele se duc…”. El a fost, în primul rând, om. Noi am încercat să ne imaginăm drama prin care a trecut și să redăm ceea ce ar fi făcut el în ultima zi din viața sa, bazându-ne pe fapte din biografia poetului. – povestește Eugeniu Matcovschi despre spectacolul „Ultima zi din Viața lui Mihai Eminescu”.

De menționat, acest spectacol a obținul premiul Valeriu Cupcea pentru originalitate.

Actorii povestesc cu entuziasm că vor să monteze opera lui Cehov, să organizeze în toamnă deschiderea oficială a Teatrului Laborator și să își mărească echipa. Apropos, dacă sunteți o fire artistică și vreți să vă dezvoltați în acest domeniu, puteți face o stagiere.

Cel mai important e să fie dorință. Restul se învață. Talentul se descoperă și se dezvoltă.  – punctează Eugeniu Matcovschi.

Teatrul Laborator „Arta și Gândul” include studiou cinematografic, dramaturgie, muzică, dans, poezie, dar și alte aspecte, care împreună creează o adevărată reflecție a artei.

*Cei interesați de spectacole și bilete pot găsi informația pe pagina de facebook.

Material realizat de Valeria Ciobanu şi Victoria Nemerenco în colaborarea şi cu Teatrul Laborator „Arta şi Gândul”. 

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.