Privatizarea majorității hotelurilor construite pe vremea Uniunii Sovietice a fost sortită deteriorării acestora, deși ar fi putut constitui afaceri profitabile. Hotele ce erau o mândrie pentru oraș, au ajuns astăzi ruine, lăsate treptat în paragine, fie convertite în sediile unor bănci.

Amplasate în centrul capitalei, în preajma centrelor comerciale și a principalelor artere ale căilor de comunicație, fostele hotele ar fi trebuit să devină afaceri de succes pentru stat sau pentru noii proprietari. Realitatea însă ne demonstrează contrariul.

Hotelul Inturist, botezat ulterior Național, e cel mai mare hotel întemeiat la Chișinău al epocii sovietice, care adăpostea ulterior mii de turiști; astăzi însă nu mai e decât un refugiu pentru oamenii străzii. Geamuri sparte, uși scoase din balamale, tencuiala la pământ – așa arată hotelul Național la etapa actuală.  Clădirea din centrul capitalei a ajuns în această stare în urma privatizării pe timpul comuniștilor, atribuindui-se zeci de proprietari ce promiteau investiții și reparații de milioane, aceste angajamente rămânând însă doar pe hârtie.

Hotel-National

Hotelul Chișinău, situat vis-a-vis de Hotelul Național, a fost privatizat acum 17 ani de compania Transimex-Prim. Noul proprietar nu a achitat nici măcar suma integrală pentru procurarea hotelului, nemaivorbind de îndeplinirea angajamentelor investiționale. După ce a trecut prin mai multe mâini, hotelul a devenit proprietatea First Hotel SRL. Chiar dacă APP a obţinut în 2010 reinstaurea statului în registrul acţionarilor hotelului, Curtea Supremă de Justiţie a menţinut în vigoare contractele de vânzare-cumpărare a imobilului.

Hotel-Chisinau

Din fostul Hotel Vierul din vecinătatea Pieței Centrale a rămas doar clădirea. Proprietarul actual, compania Sercat-com, a transformat locurile de cazare pentru colhoznicii din epoca sovietică în buticuri de haine și alte mărfuri industriale, astfel încât la ziua de azi, aici se află una dintre cele mai mari piețe din Chișinău. Cererea de locuri pentru vânzarea mărfurilor se pare că a învins-o pe cea de locurile de cazare.

646x404

Unul dintre cele mai mari hoteluri din perioada sovietică, Hotelul Cosmos, mândria sindicatelor din Moldova, a fost vândut în 2007, fără licitație, la un preț de 10 ori mai mic decât valoarea sa de piață. La numai o lună de la cumpărare, a fost pus în gaj pentru un credit de 3,5 milioane de euro, iar în 2011 a fost vândut companiei Infoton-com SRL.

Hotel-Cosmos

N-a fost ocolită de litigii nici istoria Hotelului Dacia, privatizat în februarie 1999. Firma Selicat Mix SRL a achitat integral suma de 20,15 milioane de lei, iar în 2000, în urma unui control, Procuratura Generală a constatat că privatizarea a fost efectuată legal. Însă în iunie 2003, ignorând rezultatele primei inspecții, aceeași procuratura a calificat drept ilegală tranzacţia de vânzare/cumpărare a complexului Dacia. În baza deciziilor instanţelor, în 2004 hotelul a fost renaţionalizat. Peste cinci ani proprietarii au obţinut câştig de cauză la CEDO şi statul a fost nevoit să le returneze hotelul.

hotel-dacia

În locul fostului Hotel Moldova, redenumit ulterior Palace, astăzi găsim o bancă. Hotelul a fost privatizat în septembrie 1997 de întreprinderea Trans-Marconi, la un preţ de doar 1,3 milioane de lei, angajându-se să investească cinci milioane de dolari până la 12 septembrie 2000. Întrucât timp de doi ani investitorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile, la 16 septembrie 1999, Departamentul Privatizării a cerut în instanţă rezilierea contractului, fără a solicita recuperarea pagubelor şi fără a depune un demers de interzicere a oricăror operaţiuni de înstrăinare a acţiunilor. Chiar dacă instanţele au decis să-i fie restituite statului acţiunile, hotărârea n-a putut fi executată, căci între timp acestea fuseseră vândute companiilor Norman Trade LLC şi Ruskin Trading LLC.

Hotel-Moldova

Situat în inima Chișinăului, fostul Hotel Suisse a găzduit personalități celebre de cea mai înaltă clasă socială. Dacă pe vremuri clădirea avea în total 46 de odăi, dintre care o parte erau date în chirie, astăzi hotelul este format din numai 5 apartamente, adițional găzduind și Bibioteca Publică ”B.P.Hașdeu”, la fel și câteva apartamente private.

timthumb

Sursa : hotelinvest.ro

Autor : Trohin Nicoleta

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.