Judecătoria Centru a decis că firma „Finpar Invest” poate construi o clădire înaltă în locul Cafenelei „Guguţă” din centrul capitalei, însă terenul pe care va fi amplasat imobilul nu poate fi privatizat, rămânând în posesia municipalităţii.

Decizia a nemulţumit ambele părţi: municipalitatea doreşte interzicerea construcţiei în centrul istoric, iar „Finpar Invest” doreşte şi privatizarea terenului.

img_0633_web

Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova a declarat că  vor ataca decizia în instanţa superioară. În opinia specialiştilor, regiunea unde este amplasată cafeneaua „Guguţă” din Grădina Publică Ştefan cel Mare este zonă istorică, unde clădirile noi nu trebuie să depăşească înălţimea celor existente.

Amintim, compania privată „Finpar Invest” are intenţia să construiască un complex hotelier de 5 stele cu cel puțin 13 etaje în locul fostei cafenele „Guguță” din Grădina publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău. După ce a intrat, prin mai multe operațiuni obscure, în proprietatea acestui teren, firma „Finpar Invest” refuză să țină cont de orice normă legală, sfidează doleanțele cetățenilor, urmărindu-și în exclusivitate propriile interese de afaceri. Construcția unui asemenea hotel va desfigura iremediabil Grădina Publică „Ștefan cel Mare” – un loc cu profunde semnificații istorice pentru Mișcarea de Eliberare Națională și Democratică din anii 1987-1991 și pentru cultura din Republica Moldova, deoarece găzduiește Aleea Clasicilor Români și alte monumente istorice, fiind și o zonă de agrement îndrăgită de locuitorii și oaspeții Chișinăului.

snimok-ekrana-2014-11-19-v-15-20-32-32444

Din punct de vedere ecologic construirea hotelului va fi o adevărată catastrofă: aglomerarea care se va crea va produce o mare poluare fonică și un aer irespirabil din cauza gazelor de eșapament, va provoca defrișarea arborilor, va perturba atmosfera unică a Grădinii – locul de desfășurare a unor tradiționale manifestații culturale, a unor concerte, expoziții sub cerul liber, festivaluri ale artelor și tradițiilor folclorice.

 

 

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.