Alternosfera te cheamă, Alternosfera te îndrumă, Alternosfera participă la un interviu!

Ieri, 14 octombrie 2016, pe scenă au evoluat mai mulți interpreți autohtoni. Concertul a culminat cu un recital de expcepție a trupei de rock-alternativ – Alternosfera.
Am avut frumoasa ocazie de a-l surprinde pe solistul trupei în culisele scenii și nu am ezitat să-i adresăm câteva întrebări. Astfel, l-am cunoscut mai bine pe Marcel Bostan – un om activ, talentat și perseverent. Deși extenuat după evoluarea pe scena PMAN, Marcel a vorbit încântat despre orașul nostru.

img_7365

– Ați schimba orașul Chișinău pentru oricare altul din lume?

– Eu aș vrea ca în Chișinău să se întâmple unele procese mult mai bune, care se întâmplă și în alte orașe ale lumii. Dar nu, noi suntem din Chișinău și noi avem, cum spunem, un „cuib” la Rîșcani unde stăm și ne simțim foarte bine. În oricare oraș în care avem concerte noi suntem doar oaspeți: astăzi am cântat și acasă.

 Ce ați schimba la noi în oraș?

– Oamenii în primul rând. Problema în Chișinău nu e atât în administrație, cât în oameni. Un oraș depinde de oamenii care îl populează. De obicei ,dacă există o atitudine sănătoasă, mai solicitantă din partea oamenilor față de condițiile în care ei trăiesc, atunci și administrația nu e una defectuoasă, dar e una care zboară atunci când face greșeli.

img_7339

– Care sunt 3 lucruri pe care le luați mereu în turneurile voastre și care au o semnificație simbolică pentru voi?

– Noi de obicei trecem prin duty-free, de acolo luăm câteva lucruri care ne vor prinde bine la concert. Tot ce ne trebuie – e pașaportul și buna dispoziție.

–  Locul preferat din Chișinău?

– „Cuibarul” – sala noastră de repetiție. Noi acolo practic trăim : lucrăm, cântăm, ne distrăm, comunicăm.

img_7337

– Sau nu existam încă … V-ați gândit vreodată la faptul că veți ajunge atât de departe?

– Dacă atunci când am început, muzica era pentru noi o activitate gen „Hai să mergem la garaj să cântăm”, acum este o meserie.  Noi trăim din asta, noi trăim cu asta și dorim să trăim în asta.

E greșit când cineva începe să facă muzică, doar pentru că asta e sănătos și este frumos dintr-o parte. Cînd noi eram tineri, existau foarte multe trupe începătoare și majoritatea din ele au dispărut. Au rămas doar cei care au avut posibilatea să-și câștige un trai decent și cei care s-au dedicat muzicii. Și totuși, sunt unii care au refuzat, acceptând să lucreze prin bănci sau alte „server-uri”, care lunar le achită un salariu.

În situația Alternosferei, niciodată nu au existat scopuri gen: „ Hai să dăm foială cinci, șase ani  de zile și se primesc concerte și totul să fie ok. Era un gen de activitate :  „- Ce faci sâmbătă?”, „-La Garaj”. Sau „- Ce faci luni, pleci la lecții?”,  „-Nu, la Garaj”.  Era o activitate de pasiune și manifestam dragoste față de proces. E foarte bine că s-a întâmplat, ceea ce s-a întâmplat cu noi.

img_7327

– Faptul că aveți o atitudine și pasiune pentru tot ceea ce faceți – asta e cel mai important. Cum i-ați motiva pe tineri să înceapă să-și dezvolte o pasiune – de exemplu să cânte, sau în general să schimbe ceva în țara noastră?

 Nu ai cum să-l motivezi să cânte. Dacă nu ai chestia asta în adâncul sufletului și nu te mistuie în fiecare dimineață și în fiecare seară când mergi la culcare, n-ai nici o șansă. Și ce ține de țară – asta la fel depinde de oameni.  Pe cine alegem,  aceia ne freacă.  Cineva ne freacă frumos, cineva mai urât. Până la urmă, totul depinde de noi și de mâinile noastre, noi mergem la votare, nu alții.

dsc_3869

AS este cea mai populară și cea mai de succes trupă de rock alternativ din Republica Moldova. Fondată la 13 decembrie 1998, activează cu succes și până în prezent. Trupa a fost fondată de doi tineri pasionați de muzică, într-un mic garaj cu numărul 511. Marcel și Marin, care sunt membrii trupei până în prezent, au fost printre fondatorii acesteia.

Băieții din AS, an de an, depun efort și dragoste în muzica lor, astfel aceștia evoluează foarte mult dintr-un mic garaj până la marile scene din Moldova și toată România. Aici reușesc să-și câștige mii de fani și susțin turnee anul împrejur. Stilul abordat de băieți este unul deosebit, rock alternativ cu implicarea clapei. Versurile sunt de cele mai multe ori despre dragoste, căpătând un caracter unic. Se evidențiază ușor din mulțime. Putem chiar spune că Alternsofera  creează prin intermediul versurilor din piese o lume complet nouă, unde fiecare lucru are o explicație nouă, unică, tainică.

Trupa a câștigat doi ani consecutiv premiul ”Best Romanian Alternative Band” în 2015 și în 2016.

img_7330

Deocamdată aceștia au lansat 6 albume:

  • ”Orașul 511” – 2005
  • ”Visători cu plumb în ochi sau ultima scrisoare pentru femeia nordică” – 2007
  • ”Flori din groapa marianelor” – 2008
  • ”Virgula” – 2012
  • ”Epizodia” – 2013
  • ”Haosoleum” – 2015

..ultimele trei făcând parte dintr-un triptic conceptual al formației, numit ePIsodia.

Interviul în format video, îl puteți viziona mai jos :

Următorul concert AS din Chișinău va avea loc pe data de 17 decembrie la Hala Moldova Film.
REPORTERI : Irina Guţu şi Ion Cantea

FOTO : Sergiu Brînză, Doina Balica  și  Silvica Lungu

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.