În 1825, în centrul Chișinăului a fost deschisă o nouă piață (actuala Piață Centrală). Pe parcursul timpului, piața respectivă a devenit unul din cele mai semnificative locuri pentru a face cumpărături, atrăgând cetățenii prin curățenia și ordinea sa, dar și prin varietatea de produse calitative.
Photo: locals.md
Photo: locals.md

Din cauza creșterii rapide a populației Chișinăului, vechea piață nu putea găzdui suficiente produse pentru un număr atât de mare de cumpărători, astfel a apărut ideea unei noi piețe, care mai apoi a contribuit enorm asupra dezvoltării comerțului.

Photo: locals.md
Photo: locals.md

Primele magazine erau din construite din lemn. La mijlocul secolului al XVIII-lea, adminisrația Chișinăului a emis o comandă conform căreia toate aceste magazine trebuiesc  înlocuite cu niște construcții din piatră. Sub multe dintre acestea existau pivnițe destinate depozitării produselor agricole.

Photo: locals.md
Photo: delcampe.net

Teritoriul acestei pieți ocupa 2 cartiere, mai mult de 6 hectare. Numărul reprezintă aproximativ aceeași suprafață ocupată în ziua de azi. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, Piața Centrală era cunoscută pentru serviciile calitative de îmbuteliere și vânzare a vinurilor.

Photo: locals.md
Photo: locals.md

Merită remarcat faptul că în secolul trecut, timp de 80 de ani, erau oferite locuri libere comercianților. Aceștia aveau oportunitatea de a vinde produse fără a achita spațiul ocupat de propriul magazin. În cele din urmă, s-a renunțat la ideea respectivă, din cauza numeroaselor conflicte între comercinați.

Înainte celui de al Doilea Război Mondial piața cuprindea numeroase pavilioane și magazine aranjate conform specializării lor. Cele mai multe dintre acestea erau destinate cărnurilor, legumelor și vinurilor.

În 1941, majoritatea magazinelor au fost distruse. A existat un ordin conform căruia nicio valoare materială nu trebuie să ajungă la inamic. Au fost arse o mulțime de fabrici de tricotat, de mobilă, de încălțăminte, de tâmplărie etc.

Photo: locals.md
Photo: locals.md

Rapoartele arată că 40% din clădirile urbane și 100% din întreprinderile industriale au fost complet distruse sau afectate în mod semnificativ de numeroase explozii. Autoritățile considerau absolut necesară restaurarea completă a orașului, inclusiv a pieței centrale.

Întrucât a existat o cerere crescută pentru produsele agricole și bunurile prelucrate, piața centrală s-a reformat „din cenușă”. A fost creată o comisie pentru determinarea chiriei pentru folosirea spațiilor de comerț.

piata

De atunci, piața și-a continuat activitatea, fiind deschisă zilnic. Actualmente sunt discutate numeroase idei de modernizare a acesteia.

Articol de Emma Eșanu

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.