Mina din Chișinău este o întreprindere mixtă, care se ocupă cu extragerea și prelucrarea zăcămintelor. Aceasta a fost înființată în anul 1969, în sectorul Râșcani și se extinde pe o suprafață de 3 km, ajungând până la beciurile din Cricova.  În anii ^70 ai secolului trecut, cotilețul extras din minărie era folosit pentru reconstrucția orașului. Anume de aici vine sintagma  ”Oraș din piatră albă”.

32_big

Majoritatea  clădirilor din capitală au fost construite anume din acest tip de cotileț. Extragerea acestuia se efectua la o adâncime de 70-100 metri. Pe parcursul timpului în mină au fost găsite oseminte ale animalelor și păsărilor din epoca medievală. Mai mult, colaboratorii au dat și peste urme mai vechi ce ar aparține unui copil.

52_big

Minăria este „camuflată” de un parc. Această decizie a fost adoptată de Parlament, pentru a diminua defrișarea arborilor din zonă. Astfel, ecosistemul nu ar fi avut de suferit, toate  lucrările fiind efectuaute în încăperi închise, pentru a evita poluarea mediului înconjurător.

Până în prezent, producția minăriei este solicitată. Stadionul „Șerif”din Tiraspol și Biserica „Arhanghelul Mihail” din Odesa au fost ridicate din piatra dobândită în mina orașului Chișinău.

646x404

Totuși, mai există probleme care urmează a fi soluționate. Una dintre ele sunt apele subterane. Primăria oferă anual 600 mii de lei pentru pomparea apelor subterane.  Pe timpuri, au fost luate măsuri de protecție, dar  nu trebuie să uităm că umiditatea distruge fundamentul. Astfel, există un pericol mare de alunecări de teren în zonă. Apele subterane sunt de o calitate relativ bună și cu condiția epurării acestora, ar putea fi o alternativă pentru consumatori.

Mină din Chișinău rămâne a fi un loc cuprins de mistere și presupuneri. De la catacombe la fantome, aceasta șochează și intrigă prin contraste. Și cine știe ce se va maii descoperi aici peste ani de zile…

Articol de Elena Ceban

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.