Un grup de tineri a elaborat o aplicație care ar permite localizarea tuturor troleibuzelor și autobuzelor din Chișinău pe smartphone-ul oricărui cetățean. Aplicația iTransport ar putea fi lansată în curând în varianta IOS, cât și Android, în cazul în care proiectul va fi aprobat de către Primărie și se va decide dotarea transportului public urban cu sisteme GPS.

Aplicația iTransport a fost creată de un grup de tineri ambițioși, pasionați de tehnologiile informaționale.  Printre aceștia sunt Stas Suruceanu, coordonatorul proiectului, Cucu Maxim, directorul departamentului design, și Ataman Andrei, directorul departamentului IT. Proiectul este efectuat în colaborare cu vicedirectorul direcției generale Transport Public și Căi de Comunicație- Vitalie Butucel, RTEC, Parcul Urban de Autobuze și coordonatorul proiectului Orașul Meu, Adrian Pleșca. Aceasta presupune ca orice utilizator al aplicației să aibă posibilitatea să afle informații despre cum va circula transportul public sau la ce oră exact va ajunge troleibuzul sau autobuzul de care are nevoie. Totodată, băieții își doresc ca una din funcțiile aplicației să fie ticketarea electronică, astfel încât chișinăuienii să-și poată achiziționa biletul de călătorie online.

Concept și utilizare

„Este vorba despre o aplicație pentru smartphone care va oferi utilizatorilor posibilitatea de a monitoriza live transportul public, adică utilizatorii vor putea vedea cum se mișcă pe hartă transportul, timpul rămas până la sosirea acestuia la stația selectată, primind și notificări în legătură cu schimbările de orar sau de traseu. În aplicație va fi integrată și posibilitatea de a crea rute din punctul A în punctul B, care vor include și transferurile de la un transport la altul. Fiecare utilizator va avea un cabinet personal, unde va putea salva traseele sau stațiile cel mai des utilizate”, a explicat Stas Suruceanu pentru ZUGO.

Funcționarea aplicației fără GPS în Transport Public

Pentru realizarea acestei inițiative, transportul public din capitală urmează a fi dotat cu sistem GPS. Deși, potrivit unei dispoziții a edilului capitalei, sistemul urma a fi instalat până la începutul lunii iunie a anului trecut, Gheorghe Morgoci, șeful Regiei Transport Electric Chișinău, a declarat pentru Bani.md că licitația nu a fost organizată din lipsă de resurse. „În condițiile în care RTEC și Parcul Urban de Autobuze au conturile blocate, contractarea unei companii care să furnizeze asemenea servicii este imposibilă. Este nevoie de investiții majore, estimate la 5-7 milioane de lei”. Potrivit lui Stas Suruceanu, dacă în scurt timp tinerii nu primesc un răspuns referitor la instalarea sistemelor GPS, aplicația o să funcționeze printr-un alt sistem ce îl folosește Google pentru detectarea ambuteiajelor, unde rolul de GPS-trackere îl au utilizatorii – mai exact, sistemul de poziționare ce este integrat în smartphone.

De menționat că în România călătorii au posibilitatea să instaleze o aplicație asemănătoare, monitorizarea transportului public fiind posibilă datorită dispozitivelor GPS instalate la fiecare vehicul din oraș.

surse info/foto: zugo.md, bani.md

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.