Un om își desăvârșește personalitatea atunci când aplică talentul său în realizarea activității preferate. Un exemplu de sculptor al propriului destin este Inna Jeleascova, cunoscută și sub pseudonimul Izzy Izvne. Ea este unul dintre cei mai buni specialiști din țară în domeniul graffiti-ului.

izzy2

Iată câteva fărâme din tot ce ar vrea să dezvăluie această tânără, cu suflet de artist, despre sine și ocupația sa preferată.

Cum ți-ai descoperit acest talent? De unde ai început?

– Primele mele lucrări au fost din domeniul Stencil Art, mă axam în special pe unele inscripții, după care treptat am trecut la graffiti. Cu timpul am început să desenez și diferite desene, dar cele mai preferate au rămas a fi font-urile graffiti. 

Ți-a fost greu să te afirmi la început? Cum au reacționat părinții când au aflat despre noul tău hobby?

– La început această activitate era doar un hobby și credeam că nu va dura mult timp. Pur și simplu eram tentată să încerc și de fiecare dată interesul față de această ocupație creștea și continuă să se mărească până în prezent.
În prima perioadă de timp, foarte puțini oameni știau despre hobby-ul meu. Părinții au aflat în momentul când această ocupație s-a transformat în profesia mea. 

izzy

În opinia ta, care este importanța graffiti-ului pentru comunitate?

– Graffiti-ul este destul de important pentru cercul restrânsns de oameni care îl practică. Anume ei sunt cei care, de regulă, atrag atenția la noile inscripții, tag-uri, desene prin oraș și imediat pot presupune cine este autorul și descifra ce este scris acolo.
O altă direcție a artei stradale este StreetArt-ul, care atrage mai repede atenția asupra sa și este, de regulă, însoțit de un mesaj filozofic, chiar dacă acestea sunt doar niște desene.
Totuși în ambele cazuri este vorba despre un mod liber de autoafirmare și o tendință de a-ți demonstra abilitățile pe pereții
orașului.

De unde te inspiri în lucrările tale?

– De fapt, mă inspir de peste tot. Absolut tot ce mă înconjoară în rutina zilnică – mă inspiră să creez.

izy

Care loc în care ai desenat ți-a părut cel mai ciudat? În ce mod te-a impresionat? 

– Cea mai mare doză de inspirație și impresii o primesc atunci când lucrez la înălțime. Ba chiar încerc să mă deprind cu ea. Cu cât este mai înalt peretele – cu atât mai mulți oameni îl vor vedea și cu atât mai mult voi vedea eu, desenând acolo.

De ce ai ales anume acest pseudonim? Poartă cumva un secret? 

– Acest pseudonim îmi descrie modul de viață într-o oarecare măsură prin felul meu liber de a fi. Inițial a apărut în glumă. 

Știu că ai paticipat într-un număr mare de proiecte, iar la multe din ele ai fost și organizator. Ce planuri de viitor ai în această direcție?

– Am foarte multe idei în acest sens, mai important este să identificăm posibilitățile. Mă fascinează cultura de stradă și am primit o plăcere de nedescris organizând festivaluri despre aceasta și simt că nu au fost în zadar, având în vedere faptul că tot mai mulți tineri se arată interesați de graffiti, hip-hop etc..

izzy5

Cum crezi, de ce lucrările marilor pictori au devenit apreciate doar după moartea lor?

–  Din păcate, acest lucru nu este valabil doar pentru pictori. Aici putem include și marii inventatori, scriitori, oameni de știință și mulți alții.  Comunitatea nu poate accepta unele lucruri deodată. Ea are nevoie de timp pentru acest lucru.

Ce sfat le-ai oferi tinerilor din orașul Chișinău?

– Le sfătuiesc tinerilor să înceapă de la sine și să vorbească mai puțin despre faptul că nu avem ce face în țară. Pe teritoriul Republicii Moldova există o mulțime de posibilități de afirmare, trebuie doar să ne identificăm interesele și să le începem a dezvolta.

izzy4

Foto: Arhiva personală

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.