Chișinăul este un oraș verde, un oraș al parcurilor și pădurilor, un oraș al aleelor verzi și al lacurilor răcoaroase. Astăzi descoperim împreună câteva lucruri mai puțin cunoscute despre Parcul La Izvor.

  1. Denumirea inițială a parcului a fost ”Parcul de prietenie între popoare
  2. Acesta a fost fondat în anul 1972 pe strada Calea Ieșilor și este considerat unul dintre cele mai tinere parcuri din  Chișinău.
  3. Zona parcului cuprinde aproximativ 150 de hectare.
  4. Înițial, se planifica ca fiecare sculptură, construcţie şi fiecare metru pătrat, în general, ar trebuie să facă aluzie la prietenia între popoarele celor 15 republici ale URSS.
  5. Proiectul cuprindea: o insulă, plaje, poduri, „un orăşel de basm„, un restaurant, o cafenea, o staţie de bărci, terenuri sportive. Trebuie de remarcat că pe timpuri, în Chişinău, nu au fost atât de multe restaurante situate lângă apă şi drăguţul „La Izvor”, era un local foarte prestigios.
  6. Lacurile din parc sunt formate de o cascadă de iazuri legate prin canale. Pasarela directă conduce la un pod cândva original (în prezent în vigoare, dar dărăpănat). De pe această punte anterior se deschidea o privelişte la insula de basm, special creată pentru copii. Această insula, a fost mult timp, principalul punct de atracţie al parcului. De mal, insula de copii, a fost legată cu ajutorul unui feribot mic. Acest colţ drăguţ, a fost dedicat Zilei Internaţionale a Copilului. Sculptorii din Moldova, l-au împodobit cu compoziţii din poveştile ruse şi basarabene. Martorii oculari îşi reamintesc faptul că prin gura unui dragon se putea ajunge la o poiană cu Alba ca Zăpada şi cei şapte pitici, cocoşelul de aur, bufniţe,care sunt acum în vogă şi alţi eroi.
  7. Acest parc, precum şi multe altele, a stârnit un scandal de lungă durată. Cu vânzarea restaurantului „La Izvor”, a fost vândut ilegal şi terenul adiacent – 4000 de metri pătraţi, ceea ce depăşeşte de două ori zona clădirii.
  8. Parcul are în formatul său cascade sau heleșteie, specii deosebite de copaci (salcâmi, arțari, plopi), o fântână arteziană deosebită și un pod cu o arhitectură frumoasă.
  9. În interiorul parcului, pe lângă restaurantul ”La izvor” se găsește și biserica creștin ortodoxă ”Sfânta Fericita Matrona” care, deși a ars în 2011, este în proces de reconstrucție.
  10. Parcul are 3 lacuri interconectate, care pot fi explorate de bărci închiriate sau canoe.

 

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.