La ședința Primăriei municipiului Chișinău din 27 iulie 2015, a fost adus în discuție planul de reabilitare și revitalizare a Parcului Zaikin.

Domnul primar general, Dorin Chirtoacă, a emis dispoziția de aprobare a proiectului înaintat ”mai demult de niște tineri care preconizaează lucrări de reabilitare” a scuarului. Totodată domnul Chirtoacă a recunoscut necesitatea suportului din partea primăriei în privința realizării proiectului: ”Aici e nevoie de asistență și din partea noastră”, iar în acest sens Spațiile Verzi ca subdiviziune a primăriei o să ”coordoneze toate cele necesare”, împreună cu Pretura sectorului Rîșcani: ”Eu voi ruga și pretura de sector să urmărească aceste lucrări”, a comentat primarul.

Pentru a urmări ședința Primăriei municipiului Chișinău din 27 iulie 2015, accesați acest link (începînd cu minutul 01:40:20): ședința Primăriei din 27 iulie

„Acest proiect și găsit originea în contextul proiectului european SPACES (Zone Publice Durabile pentru Cultură în Ţările din Est – Armenia, Georgia, Moldova și Ucraina) ce a început în anul 2012. O dimensiune principială a proiectului de reabilitare a Parcului Zaikin constă în consolidarea comunității de locuitori și utilizatori ai parcului. Activarea comunității constituie garantul succesului proiectului în ansamblu.”, au comentat autorii proiectului.

03907.09-11.09.2013 – Atelier de intervenții urbane ”Spații recuperate

În acest scop, Asociația Oberliht (organizație ce are drept scop promovarea tinerilor artiști și a operelor lor în spațiul public:  utilizarea resurselor artistice pentru revitalizarea, revendicarea și democratizarea spațiului public cu implicarea locuitorilor și vizitatorilor Chișinăului) a realizat o serie de interacțiuni cu locuitorii: sondaje și studii sociologice (pentru consultarea opiniei comunității), ateliere cu copiii din comunitate, picnicuri, concerte și alte evenimente cultural-sociale pentru coagularea comunității și creșterea socializării în interiorul ei.

14007.09-11.09.2013 – Atelier de intervenții urbane ”Spații recuperate

07807.09-11.09.2013 – Atelier de intervenții urbane ”Spații recuperate

Totodată comunitatea a fost implicată în cîteva acțiuni de salubrizare a parcului, precum și de colectare de semnături pentru amplasarea urnelor de gunoi.

028207.09-11.09.2013 – Atelier de intervenții urbane ”Spații recuperate

Menționăm că în scopul informării locuitorilor în privința proiectului de reabilitare, Asociația Oberliht a amplasat în parc un panou informativ cu Planului de Reabilitare. La fel, a fost instalat un alt panou, pentru afișarea unor noutăți curente ale comunității, știri cu privire la colaborarea cu autoritățile și o cutie poștală (pentru sugestii, reacții, comentarii).

17607.09-11.09.2013 – Atelier de intervenții urbane ”Spații recuperate

Dacă vrei să te implici și tu în procesul de transformare a parcului, accesează pagina oficială a proiectului.

Materiale : www.parculzaikin.wordpress.com

Comentarii

comentează

Written by Olea Zlatovcena

Olea Zlatovcena

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.