Mulți chișinăuieni preferă să petreacă timpul liber în locuri deschise, pentru a putea prepara tradiționalul frigărui. Fie că e  vorba de o zi de naștere sau de o duminică însorită, grătarul e un element necesar unei mese copioase, la iarbă verde. Marea problemă a acesteia este însă locația: unde de obicei se fac frigărui și unde ar trebui să se facă.

Ei bine, moldoveanul organizează un barbeque unde îi este mai comod: mai aproape de casă, într-o zonă liniștită și în care nu trebuie investiții finaciare mari;  cu alte cuvinte o pădurice umbroasă, în care pot fi găsite crengi uscate și un covoraș de iarbă verde. Prin urmare, în curtea multor case în care sunt plantați copaci decorativi, unele zile sunt vesele: oamenii se bucură de relaxare cu familia și prietenii.

„Este un mod atractiv și convenabil de a petrece timpul liber în compania oamenilor dragi. La frigărui poți îmbina cu succes mesele zilei cu odihna activă, de aceea obișnuiesc să fac grătar practic în fiecare săptămînă în păduricea din spatele casei” menționează unul din locatarii unui bloc de la Telecentru.

Însă tot aici este o părere contradictorie: „De ce ar trebui să miroase a fum atunci cînd deschid geamurile și să îmi răsune în urechi muzică? Eu nu mi-aș permite să mă odihnesc în detrimentul vecinilor, totuși trăim la bloc și ar trebui respectate drepturile fiecăruia dintre locatari. ” menționează o doamnă – vecina domnului din același cartier.

Observăm aici deci, nevoia unei soluții a acestui conflict de interese. Aceasta ar consta în petrecerea timpului liber în zonele special amenajate ale Chișinăului care ar avea anumite avantaje: trecerea peste obstacole, cântece în jurul focului, mâncarea amestecată cu țărână… Bineînțeles, e frumos și romantic în anumite condiții.

În ultimii ani, în jurul Chișinăului și chiar pe teritoriul acestuia, au început să apară tot mai multe zone amenajate pentru odihnă, unde sunt bine îmbinate frumusețea naturii și confortul civilizației. De regulă, sunt niște locuri pitorești din pădure, pe malul unei ape, cu terase special amenajate pentru grătar. De obicei acestea sunt niște foișoare cu mese, scaune, grătar. Pe teritoriu, adesea sunt terenuri de joacă, magazine cu băuturi răcoritoare și gustări, distracții adiționale, precum plimbarea cu barca pe apă, băi, saune, potrivit familia.md

11089186_420254474821127_2738297292431335514_n

Avantajele acestor locuri:

  • Ploaia nu strică odihna;
  • Totul e curat și frumos, fără pungi și sticle din plastic în iarbă;
  • Nu trebuie luate de acasă grătar, lemne, pentru că le veți primi pe loc;
  • Este garantată ordinea publică (persoanele în stare de ebrietate și cele agresive vor fi rugate să părăsească zona);
  • Sunt locuri de parcare.

Dezavantaje:

  • Trebuie planificată odihna din timp, deoarece, în deosebi în zilele de odihnă, sunt foarte mulți vizitatori, asfel încât toate locurile pot fi ocupate;
  • Chiria costă bani și nu puțini;
  • Pentru rezervare e nevoie, din timp, achitarea unui gaj;
  • Nu este permisă ascultarea muzicii la volum maxim.

Autor: Eugenia Surujiu

Sursa foto: moldovenii.md

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.