Orașul Chişinău a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1436. În 1986 a fost instalată piatra de temelie a capitalei. Aceasta se află la intersecția străzilor Albișoara și A. Pușkin.

Piatra de temelie a Chişinăului a fost renovată acum 7 ani. Până în 2011 aceasta a avut pe ea o inscripţie în grafia chirilică. Cu ocazia Hramului Capitalei,  Primăria a schimbat inscripţia din alfabetul chirilic în cel latin, iar piatra a fost șlefuită.

piatra_de_temelie_82507900

„Prima dată a fost instalată în anul 1896 şi până acum avea o inscripţie doar în grafia chirilică. După 20 de ani revenim la grafia latină şi la locul de temelie a Chişinăului. Aici este vatra oraşului nostru, de aici a început Chişinău.  Aici, lângă biserica Mazarache,  au fost primele aşezări umane. De aici a pornit localitatea Chişinău, atestată documentar prima dată în 1436”, a menţionat atunci Dorin Chirtoacă.

Chişinăul este atestat documentar pentru prima dată în anul 1436. Arheologii susţin că acest loc a fost populat din timpurile străvechi, aici fiind descoperite aşezări umane, care se presupun a fi din epoca de piatră.

 

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.