Muzeul de Științe Naturale al USM activează timp de peste 6 decenii. În această perioadă instituția a adunat o colecție impresionantă de exponate de prin toate colțurile lumii. Aici se pot fi văzuți diverşi reprezentanţi ai lumii marine, păsări răpitoare sau animale de pradă. Exponatele au stârnit atenţia mai multor cercetători străini. Rușii vroiau să cumpere colecția de raci. Cercetătorii români s-au minunat de bureții de mare unicat. Americanii au rămas profund impresionați de exponatele muzeului, unice în lume.

Inițial a fost formată o colecție de laborator. Actualmente muzeul păstrează peste 10.000 de exponate. Chiar și așa, o bună parte dintre acestea se află în rezervă, deoarece nu există spații pentru expunere.

muzeu-universitatea-de-stat-7
Foto: Sandu Tarlev/ moldNova.eu

Stanislav Poznacomchin, directorul muzeului, a venit să studieze la Biologie în 1957. Muzeul pe care l-a găsit avea o colecție mică. Citat de moldNova.eu, acesta spune că există gândaci care le pot distruge într-o singură zi. Pentru a proteja colecțiile se folosesc diferite substanțe chimice.

USM a investit în reconstrucția muzeului peste 2,5 milioane de lei. Administrația planifică să îl extindă în viitor. 

În cadrul muzeului se păstrează exponate de dimensiuni impresionante. Aici poate fi văzut împăiat un pui de rechin gigantic, un pui nou născut de balenă, un schelet de orcă ucigătoare ș.a. În rezerve se află și vertebra unei balene, dar sala nu permite să fie expus scheletul de 26 metri. 

Pentru amenajarea muzeului s-au utilizat cca șase tone de sticlă pentru vitrine. Actualmente intrarea este gratuită.

*Muzeul este amlasat în blocul central USM. Program de lucru: luni-vineri de la ora 9:00-14:00.

Articol de Victoria Deleu
Material bazat pe resursele moldNova.eu

Comentarii

comentează

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.