Arhitectul japonez Kengo Kuma a expus autorităților din Danemarca planul său de a construi Muzeul „Hans Christian Andersen” în Odense, orașul de baștină al scriitorului. Acest complex cultural va ilustra basmele populare ale scriitorului.

Designul muzeului va cuprinde o serie de cilindri a căror fațade vor fi din sticlă și acoperite cu zăbrele din lemn, iar acoperișurile vor fi placate cu verdeață.

hans-christian-andersen-museum-kengo-kuma_dezeen_784_2

Două treimi din cei 5 600 metri pătrați ai construcției vor fi situate sub pământ pentru a lăsa cât mai mult spațiu în aer liber destinat creării unui parc și a unei curți scufundate.

hans-christian-andersen-museum-kengo-kuma_dezeen_784_ban

Planul proiectului prevede dotarea curții cu grădini „fermecate”, copaci mari, peluze și un iaz circular.

hans-christian-andersen-museum-kengo-kuma_dezeen_784_5

„Pentru noi era important ca designul grădinii, clădirii, dar și expozițiile să prezinte un întreg interconectat care ar expune în mod clar spiritul lui Andersen și, în același timp, ar scoate în evidență esența orașului Odense”, a afirmat Jane Jegind, șeful afacerilor culturale din Odense.

hans-christian-andersen-museum-kengo-kuma_dezeen_784_3

Jegind a adăugat că intenția noului design este de a conceptualiza un nou tip de expoziție în cadrul muzeului respectiv care s-ar focusa mai mult pe creația literară a autorului, decât pe viața personală.

hans-christian-andersen-museum-kengo-kuma-_dezeen_936_5

„Noi am ales un proiect câștigător unic. Faptul că Kengo Kuma este originar din Japonia demonstrează că, uneori, este  nevoie de a călători peste hotare pentru a-ți găsi casa ta. Propunerea este originală și capturează atât spiritul lui Hans Christian Andersen, cât și al orașului Odense, umind structurile de calibru internațional. Îmi imaginez că este un proiect care poate fi înființat doar aici, în Odense. Dar în același timp, el este în mod internațional „Odensean””, a spus Anker Boye, unul dintre membrii juriului.

hans-christian-andersen-museum-kengo-kuma-_dezeen_936_1

Finanțarea proiectului este asigurată în acest an, iar finalizarea edificării va fi în anul 2020, la cea de-a 215-a aniversare a scriitorului.

Sursă: museum.odense.dk, visitdenmark.co.uk

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.