După publicarea articolului Născuţi la Chişinău am primit mai multe mesaje de la cititori cu referire la personalităţi originare din capitala Republicii Moldova. Deoarece sugestiile Dumneavoastră sunt importante pentru noi, am decis să realizăm o continuare a reportajului respectiv. 

anna-lesko-sunt-insarcinata-in-7-luni-0

Interpreta Anna Lesko s-a născut la Chişinău în 1979. Întâmplarea a adus-o la numai 17 ani în România, unde a studiat la Facultatea de Drept, a făcut cursuri de pictură şi canto. Cântăreaţa a debutat în 2002 cu albumul „Ard în flăcări”, după care au urmat  „Inseparabili” în 2003 şi „Pentru Tine” în 2004. De menţionat, Anna Lesko are origini ruso-ucrainene, iar la Chişinău a studiat la o şcoală rusă, fapt care nu a împiedicat-o să se integreze în viaţa  de la Bucureşti.

samsonov

Cântăreţul de operă, baritonul Vladimir Samsonov s-a născut la Chişinău în 1963. Interpretul a studiat la Conservatorul din Sankt Petersburg, a cântat la Teatrul de Operă şi Balet din Sankt Petersburg şi la Teatrul Muzical de comedie din acelaşi oraş. Actualmente artistul este solist al teatrului Mariinsky din Moscova. Vladimir Samsonov a fost apreciat cu distincţia Artist Emerit din Federaţia Rusă.

pic11172

Moderatoare şi jurnalista Larisa Verbiţkaia a făcut primii paşi în carieră la Chişinău. Verbiţkaia a învăţat la un liceu român-englez din capitală, iar după absolvire a obţinut studii superioare la Facultatea de Filologie a Universităţii Pedagocice de Stat „Ion Creangă”. Din 1981 prezentatoare tv a lucrat la postul naţional de televiziune din Moldova, iar după participarea în cadrul unui concurs al moderatorilor a obţinut postul de prezentatoare la primul canal de televiziune rusesc. De mai mulţi ani Larisa Verbiţkaia le spune bună dimineaţa tuturor locuitorilor CSI.

RongeTurandot

Maria Winetzkaja este o interpretă de operă, mezzo soprană născută la Chişinău în 1889. Familia ei a emigrat în 1904 în SUA. Winetzkaja a debutat la Boston Grand Opera în 1917. Mezzo soprana a fost solistă la New York Grand Opera şi Cosmopolitan Opera.

Glusberg2

Scriitorul Enrique Espinoza s-a născut la Chişinău în 1898. În 1905 familia publicistului s-a mutat în Argentina. Din 1919 Espinoza lucrează la revista “Cuadermos America” (Jurnalul American). Scriitorul colaborează cu revista de literatură şi critică “ Babel”. Enrique Espinoza este apreciat pentru romanele “La levita gris” (1924) şi “Ruth y Noemi” (1934).

52a648343b9b6a748dd2dfdb1fd1d4d4_200

Pictoriţa Lidia Arionescu – Baillayre este născută în 1880 la Chişinău. Artista a studiat la Şcoala de desen din Chişinău  şi la Academia de Arte din Sankt-Petersburg. Pictoriţa a participat cu naturi statice şi portrete la mai multe expoziţii de la Chişinău, Sankt Petersburg şi Vilnius şi a practicat postimpresionismul.

Lia_Manoliu

Atleta Lia Manoliu se naşte în 1932 la Chişinău. Sportiva a fost premiată  cu aur la Jocurile Olimpice de vară din Mexico (1968), a obţinut medalii de bronz la Jocurile Olimpice de vară din Roma (1960) și la Jocurile Olimpice de vară din Tokyo (1964) la proba de aruncare a discului.

Oscar-Ostroff

Actorul şi dramaturgul Oscar L. Ostroff s-a născut la Chişinău în 1904. A colaborat cu mai multe trupe din Basarabia, Rusia şi România. În 1923 artistul s-a mutat în SUA. A lucrat la McKinley Square Theatre, Hopkinson Theatre şi Douglas Park Theatre.

Liubov_Paskalenko_27

Campioana Europei la basket, Liubovi Pascalenco, este născută la Chişinău în 1990. Pascalenco este maestru în sport şi joacă pentru echipa “Spartak” din Sankt Petersburg.

original

Interpreta şi compozitoatea Ala Baianova s-a născut la Chişinău în 1914. După primul război mondial familia interpretei s-a stabilit în Franţa, iar mai apoi s-a mutat la Bucureşti. Cântăreaţa a lucrat în ansamble de la Chişinău, Bucureşti şi Moscova. Ala Baianova a concertat în întreaga lumea, interpretând în special romanţe vechi.

Autor: Victoria Laur

surse: splendid-magazinememoriachilena.cl, moldovenii.md, showbiz.ro

foto: brasovultau.ro, vladimirsamsonov.ru, kotvet.ru, yleksikon.blogspot.com, mp3xl.net, music-video.ru

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.