În urma alegerilor din data de 12 ianuarie, noul coordonatorul general al proiectului Oraşul Meu a fost declarat Nicolae Anton. Într-un interviu, el ne-a povestit despre proiectele planificate pentru acest an, despre reformele din capitală şi despre cum putem schimba noi oraşul.

 Ce te-a influienţat, în primul rând, să candidezi pentru acest post?

Cred că mă număr printre chişinăuieni care iubesc cu adevărat oraşul în care trăiesc. Chiar dacă avem foarte mult de lucrat pentru a fi în rând cu alte capitale europene, Chişinăul e ceva la ce ţin foarte mult. Sunt genul de om care dacă doreşte o schimbare atunci luptă pentru ea, dar nu aşteaptă ca lucrurile să se îmbunătăţească de la sine. Respectiv funcţia de coordonator general al proiectului Oraşul Meu a fost percepută de mine drept o oportunitate foarte bună de a lupta pentru oraşul nostru. Un mare aport îl poartă şi colegii de proiect care m-au susţinut în aventurarea mea pentru funcţia de preşedinte.

Care este primul proiect pe care iţi propui să-l ”readuci la viaţă” din cele existente deja?

Oraşului îi lipseşte din culoare. Din acest motiv voi încerca să reiniţiez proiectul „ALT + Chişinău”, care are ca scop reabilitarea şi reamenajarea celor mai dezastruase blocuri de locuit din capitală împreună cu locatarii acestora. Sperăm să găsim resursele necesare pentru a implementa acest proiect în cel mai scurt timp. Lucrul la care sper în urma implementării acestui proiect este că va sluji drept exemplu pentru locatarii altor blocuri şi va crea în capitală un fenomen frumos.

Ce proiecte noi iţi propui să realizezi?

Nu pot vorbi despre ideile proprii ca despre viitoare proiecte, deoarece ele necesită aprobarea membrilor în cadrul adunării generale. Totuşi îmi doresc foarte mult reabilitarea trecerilor subterane, transformarea lor în spaţii ce nu vor mai fi evitate pe timp de noapte de către chişinăuieni.

O altă idee pe care doresc să o realizez în cel mai scurt timp este obţinerea unor spaţii unde grafferii vor putea desena şi nu vor fi sancţionaţi pentru asta. Astfel de pereţi sunt prin toate oraşele mari din lume. Acest lucru demotivează tinerii grafferi să picteze în locuri unde aceste picturi nu sunt chiar potrivite.

Dupa părerea ta, care este cea mai grava problema a oraşului nostru, şi cum putem să o soluţionăm noi?

După părerea mea, lipsa abordării creative în Chişinău au făcut din el, un oraş al blocurilor de locuit sovietice şi al culorilor sumbre. Acest lucru îl constatăm mai greu noi, turiştii însă îl observă imediat ce ajung în oraş. Soluţia este în proiecte ca şi : Sculpturi de Chişinău; Alt + Chişinău; Scara Pictată de la Valea Trandafirilor; Peretele Destinat Grafferilor şi multe alte proiecte care vin cu o abordarea creativă şi oferă culoare Chişinăului.

Cum crezi că putem motiva tinerii, să fie implicaţi in acţiunile de „imbunătăţire” a oraşului în care traiesc?

Eu cred că motivaţia vine atunci, când vine şi conştientizarea faptului că pentru fiecare schimbare trebuie să lupţi. Această luptă nu o va duce nimeni în locul tău. Acest lucru este cauzat în primul rând de respingerea guvernării a oricărei iniţiative de implicare a tinerilor în viaţa comunităţii din care fac parte. Respectiv, după părerea mea, funcţionarii publici trebuie să fie acei care să îşi schimbe atitudinea pentru ca tinerii să  fie motivaţi să  participe la această schimbare.

 Care, dupa părerea ta, este primul pas spre ameliorarea situaţiei Chişinaului din prezent?

Implicarea cât mai activă a tinerii generaţii în tot ceea ce ţine de dezvoltarea oraşului. Tinerii sunt cei care călătoresc prin toată lumea, care văd practicile altor state în soluţionarea problemelor, care doresc să trăiască într-un mediu dezvoltat şi estetic. Dacă mojoritatea din cei ce au revenit de peste hotare se vor implica, atunci Chişinăul s-ar schimba radical în doar căţiva ani.

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.