Noaptea Europeană a Muzeelor va avea loc în acest an pe data de 20 mai. Muzeele din Chișinău au pregătit un program special pentru toți iubitorii de artă și invită întreg publicul chișinăuian să descopere muzeele într-un mod inedit și atractiv. 

Scurt istoric

Ziua Internațională a Muzeelor a fost instituită în anul 1977, la inițiativa Ministerului Culturii și Comunicării din Franța și este marcată în fiecare an la data de 18 mai. În această zi, se face bilanțul activității muzeelor desfășurată pe parcursul întregului an.

Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes în Franța încă din anul 2005. Evenimentul este patronat, în mod tradițional, de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor. La acest eveniment au aderat între timp peste 3000 de muzee din 47 țări din Europa și din întreaga lume.

Muzeele din Republica Moldova s-au înscris în acest circuit cultural, participând în fiecare an la această manifestare și înregistrând un număr tot mai mare de vizitatori: la ediția din 2015 muzeele naționale au înregistrat peste 55 mii vizitatori.

În 2017, pentru al patrulea an consecutiv, evenimentul este organizat sub patronajul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, iar mai multe muzee din capitală au pregătit un program special pentru această noaptea.

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală

15.00 – Deschiderea oficială a sărbătorii „Noaptea Europeană a Muzeelor”. Evoluează grupul etnofolcloric „Ștefan Vodă”, conducător artistic – Tudor Ungureanu, Artist al Poporului.
16.00 – Program etnofolcloric cu participarea comunităților etnice din Republica Moldova. Obiceiul de chemare a ploii „Piperuda” și „Ghermancio”, Ansamblul etnofolcloric bulgar „Văglence”, conducător – Ana Pagur. Program folcloric prezentat de Ansamblul „Raduga”, Uniunea Ucrainenilor din Republica Moldova.
17.00 – Program muzical cu participarea ansamblurilor etnofolclorice „Bogheana”, conducător artistic – Zinaida Trifan, s. Câșlița Prut, r. Cahul, și „Moștenitorii”, Liceul Teoretic „M. Sadoveanu”, Chișinău, conducător artistic – Valeriu Chiper (curtea muzeului).
18.00 – Vernisarea Expoziției „Nunta nunților… (Din patrimoniul MNEIN)”.
19.00 – „Din folclorul de nuntă. Program muzical”. Interpreți: Dina Vrăjmașu, Ansamblul etnofolcloric „Plăieșii”, conducător – Nicolae Gribincea, Maestru în Arte.
19.40 – Recital de poezie națională, cu participarea studenților de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, profesor – Lucia Pogor (Sala 16).
20.00 – Concurs „Cunoașteți natura?” și puzzle-uri tematice pentru copii, Secția Științele Naturii, MNEIN, Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (Sala 16).
21.00 – Program artistic susținut de interpreta Suzana Popescu, Maestru în Arte (Sala 16).
22.00 – Concurs etnografic „Cine știe, câștigă”, Secțiile Etnografie și Patrimoniu, MNEIN (Sala 16).
23.00 – Recital de muzică ușoară. Evoluează Vasile Fotescu, lector universitar (Sala 16).

Între timp:

„Ce-o mai fi și asta? Concurs de cunoaștere a civilizației tradiționale”. Va fi expusă o piesă din patrimoniul muzeului, pentru ca publicul ingenios să determine denumirea corectă și utilizarea sa (Sala nr. 5).
• Master-class-uri de confecționare a bijuteriei tradiționale, pieselor din ceramică și prelucrare artistică a lemnului, cu participarea meșterilor populari: Maria Negru-Vodă, Victor Pelin, Andrei Sclifos (Sala 18).
• Expoziție de biciclete retro, din colecția lui Vasile Fotescu, și tur ciclistic în jurul cartierului istoric al MNEIN (curtea muzeului).

Muzeul Național de Istorie

Vizitarea expoziţiilor permanente şi temporare ale muzeului („Istorie şi civilizaţie”, „Moldova sovietică – între mituri şi Gulag”, Diorama operaţiei Iaşi-Chişinău, „Arme şi echipament militar – o evoluţie în timp”, „Ceasul de-a lungul timpului”, „Scale models expo Chişinău 2017″). Vizitarea expoziţiei „Comorile trecutului” – cu plată
„RETRO AUTO MOTO” – expoziţie de maşini (ZIL 41047, CIAIKA GAZ 14) şi motociclete de epocă. Participă: Parlamentul Republicii Moldova, Clubul „Dacii Liberi RC” 12.00-24.00, curte
CINEMAGIE la Noaptea Muzeelor. Proiecţii de film documentar din cadrul Festivalului Internaţional CRONOGRAF şi de film animat realizat de Studio FLORICICA. Întâlniri cu creatori de film şi realizatori de animaţie. Eveniment susţinut de OWH Studio 12.30-23.00, parter
Ateliere de robotică şi modelism. Participă: Clubul de robotică al Centrului Republican pentru Copii şi Tineret ARTICO, modelişti din Chişinău. 13.00-18.00, parter
Spectacol muzical-coregrafic, susţinut de colectivele artistice ale Centrului Educaţiei Estetice „Lăstărel” 14.00-15.00, curte
Activităţi interactive pentru pasionaţii de istorie şi tradiţii militare, susţinute de Academia „Ştefan cel Mare” a MAI: ateliere, jocuri, reprezentaţii de lupte medievale, demonstraţie de mânuire a armelor 15.00-19.00, curte
Momente muzicale în sălile de expoziţie 15.30-18.00
Misterele muzicii. Concert extraordinar, oferit de Orchestra simfonică dirijată de Dumitru Cîrciumaru, alături de Mariana Bulicanu, Ana Cernicova, Ion Timofti, Tania Cerga, Andrei Glavan, Marcel Roşca, Lilian Severin. Eveniment susţinut de Direcţia Cultură a Primăriei municipiului Chişinău 19.30-22.30, curte
Flash-mob „Muzeul din inima mea” 23.30

Muzeul Național de Artă a Moldovei

 • Vizitarea expoziției permanente de Artă Universală şi a expozițiilor temporare: Bienala Internațională de Pictură Chișinău 2017, Mater Materia, gravură şi experiment şi Simpozionul Naţional de Artă Lepşa 2016
 • Recitaluri de muzică clasică susţinute de elevii de la Liceul Republican de muzică S. Rahmaninov, de studenții de la Centrul de Excelenţă în Educaţie artistică Ştefan Neaga şi de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, 18.30-23.30
 • Recital de muzică susţinut de interpretul Paşa Parfeni 19.00-19.20(sala mare)
 • Recital de muzică clasică la ţambal susţint de Alexandru Cioroi 19.00-19.30(sala cu balcon)
 • Recital de muzică clasică susținut de cuartetul Select Strings Quartet, 20.00-20.45 ( sala cu balcon)
 • Recital de muzică susţinut de ansamblul de acordeonişti Concertino, 21.00-21.45 (sala mare)
 • Recital de muzică clasică susținut de cuartetul Century, 22.00-23.00 (sala cu balcon)
 • O oră de dans cu participarea clubului de dans istoric КРИТ. Masterclass. 22.00-23.00 (sala mare)
 • Ateliere de desen pentru copii și adulți, 18.30-23.30
 • Jocuri pentru copii Descoperă comorile Muzeului Național de Artă al Moldovei, 18.00-23.30
 • Realizarea schiţelor portret în creion, cărbune, sanguină, pastel a vizitatorilor doritori de a fi portretizaţi (studenţi de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice).

Amintim că, în Registrul Muzeelor din Republica Moldova sunt incluse 118 muzee și filiale ale acestora, iar în 2016 au fost înregistrate două muzee noi: unul în satul Hăsnășenii Mari, raionul Drochia, și altul în satul Negrea, raionul Hâncești.

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.