Carol_Schmidt
O amprentă adâncă în istoria Chişinăului a lăsat-o Carol Schmidt, căruia locuitorii capitalei i-au atribuit statutul de cel mai bun primar al Chişinăului. Sub conducerea lui, oraşul ajunge la nivelul unei veritabile capitale moderne. Lui i se datorează numeroase realizări în toate domeniile. Germanul a fost și cel mai de durată primar din istoria orașului, fiind în funcție timp de douăzeci şi şase de ani.
Fiind un om erudit şi de o cultură aleasă, Carol Schmidt a adunat în echipa sa oameni pe măsură. Unul din ei a fost arhitectul Alexandru Bernardazzi cu care, afirmă dr. în studiul artelor Tamara Nesterov, a făcut „un tandem de succes în arhitectura capitalei”. La invitaţia primarului, Bernardazzi, a revenit de la Odesa şi a activat la Chişinău până la sfârşitul vieţii. Deşi nu a avut un stil unic, toate construcţiile lui sunt originale şi de o rară frumuseţe. O premieră pentru Chişinău au fost casele de locuit cu două niveluri, o bună parte proiectate chiar de Alexandru Bernardazzi. Cele mai renumite clădiri din Chişinău au fost construite anume în acea perioadă, până astăzi supravieţuind circa 40 de edificii ale epocii.

Carol Schmidt îşi propune şi reuşeşte să pună bazele unui centru urban de orientare europeană. De numele lui e legată construcţia unor importante edificii culturale şi sociale, cum ar fi: Capela din cartierul Râşcani, Amfiteatrul popular cu o sală de spectacole, Şcoala Reală, Şcoala Orăşenească de Arte Plastice, Gimnaziul de Fete al Principesei Natalia Dadiani (astăzi, Liceul Teoretic „Natalia Dadiani”), Muzeul Zemstvei, Muzeul Ţinutului, Şcoala Naţională de Desen (azi, Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”), Primăria (şi astăzi, sediul Primăriei), Spitalul de Boli Infecţioase (azi, Spitalul „Toma Ciorbă”) şi multe altele. Prin străduinţa lui, din 1884, în Chişinău sunt instalate felinare electrice, din 1886 străzile sunt pavate cu piatră, iar din 1889, o parte, chiar cu granit. La 20 decembrie 1892 a fost dată în exploatare prima tranşă a apeductului orăşenesc, care pune începutul unei ere moderne în alimentarea oraşului cu apă potabilă. Astăzi aici e localizat Muzeul Capitalei. O schimbare radicală se remarcă şi în transportul urban prin apariţia tramvaiului, mijloc foarte îndrăgit de populaţie.

mateevici111

oldchisinau-com-a054

Rămas văduv de timpuriu, cu patru copii, pledează pentru cauza copiilor orfani şi a celor provenind din păturile vulnerabile. Are un respect deosebit faţă de băştinaşi, vorbeşte cu ei româneşte şi contribuie la desfăşurarea multor sărbători la care se vine în costume populare, se cântă melodii vechi, pe care acesta le cunoaşte pe dinafară. A fost un primar corect, n-a tolerat corupţia şi şmecheria, şi oamenii au apreciat acest lucru. Astfel, a fost sărbătorit de întreg oraşul atunci când a împlinit 25 de ani în fruntea Chişinăului, iar fosta stradă Gostinnaia, pe care locuia, a fost denumită Carol Schmidt încă în timpul vieţii sale. Denumirea străzii s-a păstrat până în 1944. După 1990, pe casa legendarului primar, care există şi astăzi, pe actuala stradă Mitropolit Varlaam nr. 78, a fost instalată o placă comemorativă.

stema Chișinăului aprobată în 1878Stema Basarabei tariste

Nicolae Iorga spunea că cea mai bună dovadă este cea a faptelor. Carol Schmidt îşi propusese să facă din Chişinău unul din cele mai frumoase oraşe şi a reuşit.

(imaginea reprezentativă- bustul lui Carol Schmidt în fața Filarmonicii Naționale)

Comentarii

comentează

1 comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.