O selecție de 60 de lucrări de la expoziția internațională de caricatură de la Berlin, ediția a VII-a, a fost expusă la Muzeul Național de Artă al Moldovei, în cadrul unui vernisaj cu genericul: „Gunoiul”. Cele 60 de lucrări, care reprezintă starea ecologiei la nivel internațional, au fost aduse la Chișinău de către caricaturistul moldovean, Valeriu Curtu, care este coorganizator al expoziției de la Berlin, transmite IPN.

Valeriu Curtu a afirmat, la inaugurarea vernisajului, că a ales să expună la Chișinău o parte din lucrările expoziției, deoarece acestea reprezintă situații valabile și pentru Republica Moldova. Cele 3 subteme pe care lucrările caricaturiste le abordează sunt: „Cafea la pachet”, „Saci din plastic” și „Separarea deșeurilor”. Caricaturistul a adăugat că, în cadrul expoziției de la Berlin, au fost expuse peste o mie de lucrări realizate de peste patru sute de caricaturiști din 70 de țări.

Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă, a declarat că Valeriu Curtu este un caricaturist de excepție, ajungând să fie foarte cunoscut pe plan internațional. Tudor Zbârnea susține că a acceptat expunerea lucrărilor la Muzeul Național de Artă pentru a atrage atenția asupra stării defavorabile în care se află ecologia la moment, atât în Republica Moldova, cât și în toată lumea.

17006434_big1503588186
Florian Seitz, șeful-adjunct al Ambasadei Germaniei în Republica Moldova, care a fost prezent la eveniment, a remarcat faptul că în fiecare an, la Berlin, expoziția este dedicată unor teme relevante de ordin social, politic. Conform oficialului, tema ecologiei, este o tematică actuală pentru toate statele de pe glob. „Prin intermediul acestui gen de artă, caricatura, încercăm să atragem atenţia asupra unor probleme care au o relevanță mare”, a spus Florian Seitz.

Membrul Uniunii Artiștilor Plastici, Ghenadie Jalbă a declarat: „Este foarte interesant să privești cum de la țară la țară, este redată expresivitatea acestei teme. Este greu să critici și, în același timp, să atenționezi spectatorul, toată lumea, că suntem într-un pericol din punct de vedere al păstrării ecologiei”.

Expoziția are loc în perioada 24 august-10 septembrie.

17006434_big1503588192

Autor: Sanda Capcelea

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.