Începând cu vineri, 4 noiembrie, cinematograful „Odeon” îşi va deschide uşile pentru toţi iubitorii de filme , în cadrul festivalului CinePOLSKA.

Timp de 6 zile, între 4 şi 9 noiembrie, Institutul Polonez din București și Uniunea Cineaștilor din Polonia organizează festivalul filmului polonez la Chişinău.

Genericul ediţiei a XII-a, a celei mai de amploare prezentări a cinematografiei poloneze în Republica Moldova este „Istorii din prezent”.

„Filmele din acest an sunt, în primul rând, istorii captivante despre oameni aflați în fața unor alegeri dificile, care îngăduie spectatorului să se emoționeze, să reflecteze, dar și să se amuze. Acțiunea majorității lor are loc în zilele noastre. Motto-ul CinePOLSKA 2016 are și o altă semnificație. Aceste filme, care povestesc despre trecut, abordând astfel problematica istoriei, au un mesaj universal și foarte actual.” – explică Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din București.

În deschidere va fi prezentat filmul „Excentricii. Pe partea însorită a străzii”, în regia lui Janusz Majewski. Maciej Stuhr, unul dintre cei mai cunoscuți actori polonezi, joacă un rol de excepție. Povestea relatează cu grație despre niște muzicieni care luptă pentru libertatea lor spirituală în vremurile întunecate ale stalinismului.

Înainte de prima proiecție, pe spectatori îi va aștepta la intrare și o surpriză dulce, strâns legată de Polonia.

Acesta este programul festivalului CinePOLSKA 2016:

Vineri, 4 noiembrie, ora 19.00 – EXCENTRICII. PE PARTEA ÎNSORITĂ A STRĂZII
Sâmbătă, 5 noiembrie, ora 19.00 – TRUPUL

Filmul Małgorzatei Szumowska, intitulat „Trupul”, distins, printre altele, cu Ursul de Argint pentru regie la Berlinală. Aparent o simplă istorie de familie, el devine o discuție emoționantă despre spiritualitate, viața de după moarte și raportarea noastră față de propriul corp.

Duminică, 6 noiembrie, ora 19.00 – VACI MAI SUNT FETELE MELE

Pelicula regizoarei Kinga Dębska, este povestea tragi-comică a două surori, Marta și Kasia, care, în contextul unor grele încercări pentru familie, își schimbă total atitudinea față de ele însele. Deși filmul vorbește despre momente tragice pentru orice familie, regizoarea a evitat banalitatea unui serial TV. A reușit să facă spectatorii să râdă foarte des în timp ce urmăresc filmul și să iasă din cinematograf într-o stare de bună dispoziție. Distribuția actoricească de prim rang face ca povestea să fie vizionată cu mare plăcere. Filmul a primit premiul publicului la numeroase festivaluri, cel mai recent la Festivalul „Ceau, Cinema!” din Timișoara.

Luni, 7 noeimbrie, ora 19.00 – ÎNSTRĂINARE

Proiecția dramei psihologice „Înstrăinare” de Dariusz Gajewski abordează o problemă foarte bine cunoscută în țările Europei de Est – neputința emigranților în fața instituțiilor internaționale și a procedurilor insensibile. Bazată pe fapte reale, istoria părinților polonezi care luptă în Suedia pentru copilul lor, luat de asistența socială, ține spectatorul în tensiune până la finalul filmului.

Marţi, 8 noiembrie, ora 19.00 – ANATOMIA RĂULUI

Thriller-ul lui Jacek Bromski, un creator cu o bogată experiență, este o capodoperă a filmului de gen. Secretele, conspirațiile și răul atotcuprinzător reprezintă fundalul pentru alegerile avându-și originea în tragedia greacă, dar și o propunere extrem de tentantă pentru iubitorii filmelor „noir”.

Miercuri, 9 noiembrie, ora 19.00 – STATELE UNITE ALE IUBIRII

Festivalul CinePOLSKA de la Chișinău se va încheia pe 9 noiembrie cu filmul „Statele unite ale iubirii”. Tânărul regizor Tomasz Wasilewski relatează povestea a patru femei, aparent fericite, și a complicatelor lor povești de dragoste. Proiecţia îi ridică spectatorului semne de întrebare, dar fără răspunsuri clare. Wasilewski a fost premiat pentru acest film cu Ursul de Argint pentru scenariu la Berlinala din acest an.

Mai multe detalii despre filmele din cadrul festivalului pot fi găsite aici.

Proiecțiile încep la ora 19.00, iar intrarea este liberă. Toate filmele au subtitrare în limba română.

 

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.