Orașul Medellin din Columbia a fost pentru o lungă perioadă teatrul a unui șir de conflicte militare, gherile. Astăzi, o bună parte a locuitorilor au înlocuit armele cu lopeți și salopete. Aproximativ 5 000 din băștinași participă la realizarea mega-proiectului: „The Metropolitan Greenbelt” („Centura Verde Metropolitană”) care constă în sădirea unui parc urban enorm ce mărginește cursurile superioare ale dealurilor.

„Cu cinci ani în urmă, în zona respectivă a fost dus un război. Noi ne simțeam fără identitate și uitați – unica opțiune era crima. Dar astăzi, conștientizăm că există oportunități, iar noi lucrăm pentru viitor, împreună”, a afirmat un aborigen pe nume Villamizar.

_mg_3123-2

Medellin a demonstrat că un oraș sărac este capabil să construiască ceva frumos depășind obstacolele venite din trecut. Acum douăzeci și cinci de ani în urmă, Medellin a fost capitala crimelor, cu mai mult de 300 de omucideri per 100 000 de locuitori. Astăzi, urba respectivă deține numeroase merite ce vizează dezvoltarea urbană.

Proiecte precum dotarea orașului cu gondole și scări rulante în aer liber care permite vecinilor, locuitori ai unor cartiere defavorizate,  să comunice peste dealuri abrupte, precum și primul metrou din America Latină, a adus renume pentru Medellin care a și inspirat alte orașe din întreaga lume.

Proiectul „The Metropolitan Greenbelt” tinde să realizeze mai multe obiective. Mai intâi de toate, acesta va mări cantitatea de teren plantat din întreg orașul, iar apoi, va crea noi oportunități pentru recreare. De astfel, proiectul va limita numărul noilor construcții ilegale, care, în mare parte, sunt realizate pe versanții abrupți și va introduce noi servicii publice, precum și opțiuni de tranzit pentru așezările situate la distanțe mari unele de altele.

_mg_3316-2

„The Metropolitan Greenbelt” va fi realizat pe o suprafață de 74 kilometri de-a lungul crestelor montane, la o altidudine de 1800 metri. Construcția caselor, a locurilor de agrement va fi finisată către anul 2030.

Zona pantei muntelui deține un traseu ce oferă priveliști spectaculare. Tot acolo au fost plantați 36 000 de arbori sequoia, care, pe lângă un sistem de irigații și terasare au menirea de a reduce riscul alunecărilor de teren.

The Greenbelt, de asemenea, va ajuta populația să creeze o securitate pentru produsele vegetale. Un studiu recent al Archdiocese Food Bank a dezvăluit că jumătate din numărul de copii din Medellin merg la culcare flămânzi. Autoritățile locale au transformat câteva din ariile expuse pericolului de eroziune în parcele pentru grădinărit.

_mg_4660-2

Locuitorii nu contribuie doar cu idei pentru „The Metropolitan Greenbelt”, ci preiau roluri active în realizarea proiectului. Toți muncitorii au primit traininguri pentru dobândirea abilităților în construcții.

Sursă: citiscope.com, medellin.ecocitizenworldmap.org

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.