Un loc marcant în Chișinău este Grădina Publică Ștefan cel Mare, supranumită Parcul Pușkin. Fiecare locuitor al Chișinăului, cu siguranță asociază acestui nume propriu  sute de amintiri și imagini vizuale, cum ar fi lectura pe vreo bancă primitoare, în umbra unui copac bătrân, savurarea înghețatei de vanilie sau ciocolată,  stînd pe marginea renumitului havuz, sau plimbările de-a lungul Aleii Clasicilor, în încercarea  de a citi  gânduri și caractere pe fețele din piatră.

_MG_2682_MG_2658

                                                                                         Bustul lui Dmitrie Cantemir, Aleea Clasicilor

Aleele bătrâne, în umbrele cărora găsim refugiul în zilele de vară, au avut mereu o mare însemnătate pentru Chișinău. Odată cu sădirea grădinii publice, în 1834, aceasta a devenit centrul tutror evenimentelor importante din capitală.

_MG_2654

Se pune că  ideea sădirii în Chișinău a unei grădini publice a dat-o soția vicarului Behmetiev, iar locul acestuia a fost ales de însuși Imperatorul Rusiei Țariste.3asMonumentul țarului rus Alexandru I, Parcul Central din Chișinău

Fiecare țar era obligat măcar o dată în viață să viziteze toate moșiile sale. În 1818, Alexandru I a venit în capitala ospitalieră a Basarabiei, unde a stat trei nopți.  „L-a vizitat pe mitropolitul Bănulescu-Bodoni, a stat de vorbă cu boierii și le-a spus că, deşi au reuşit să construiască edificii administrative şi culturale importante pentru un oraş, nu au totuşi un parc în care să se poată odihni”, a afirmat pentru adevarul.ro  profesorul universitar Aurel Marinciuc, un fin cunoscător al istoriei oraşului. Și, precum partea de sus a orașului (actualmente sectorul centru și telecentru) erau împădurite, țarul a poruncit „în pustiul acesta de a sădi o grădină”.

Grădinii Publice i-au fost alocate șapte hectare, care mai erau parțial împădurite. În 1825 inginerul cadastral, Bogdan Eitner a trasat aleile parcului. „ Grădina Publică a îmbinat  moda parcurilor franceze, cu aleile geometrice şi arbori foarte vechi”, precizează Tamara Nesterov, istoric şi doctor în studiul artelor.

Gorodskoy-SadGrădina Publică „Ștefan cel Mare”, vederea de sus

În 1827 aici au fost plantați cca 4000 de puieți sălbatici,  iar în 1835 în parc au fost create două fântâni arteziene cu adâncimea de 13 metri. De atunci, Grădina a căpătat forma sa definitivă, iar accesul publicului a devenit posibil doar cu plată.

122733sursă : oldchisinau.com

Micul oazis apărut în capitală a venit pe plac chișinăuenilor. Viața boierilor de altădată era caracterizată în special de plimbări și discuții savuroase, fapt pentru care cărărușile ornamentate cu specii de pomi rari constituiau o ambianță perfectă. Un loc atractiv pentru vizitatori era «Чайная», pe atunci foarte populară în rândul chișinăuenilor. În pavilioane se vindea vin, în chioșcuri vizitatorii savurau kvas, dulciuri și fructe. În parc erau instalate și caruseluri frumoase pentru copii, iar în turnul de lemn se afla primul în Chișinău studiou fotografic. Tot aici a fost deschis primul teatru,care s-a transformat apoi într-un centru cultural, unde aveau loc diverse întruniri și unde erau organizate baluri grandioase.  Pe timp de iarnă lângă teatru era creat un patinoar.

11edificiul Благородное Собрание, în locul căruia se află acum cinematograful Patria

oldchisinau_com-compare-19începutul secolului XX (Благородное Собрание) și anul 2014 (cinematograful Patria)

120250Oranjeria, anii 1950

În anii 37-41 ai secolului XIX  Parcul Central a fost din 3 părți înconjurat de un gard de nuiele, înlocuit apoi  de către unul din lemn.  Din cauza animalelor domestice care intrau periodic în teritoriul parcului, s-a hotărât instalarea unei ograde din piatră, însă arhitectul A. Bernardazzi a reușit la timp să convingă autoritățile în faptul că un gard din fontă, fiind cu doar 1850 ruble mai scump, ar contura mai bine stilul unic al orășului, devenind o adevărată bijuterie a Grădinii.   Pentru confecționarea și instalarea gardului au fost alocate 9.579 ruble. În 1863 ograda din fontă a fost adusă în Chișinău (confecționată fiind în Odessa, uzina Falka). Aceasta era compusă din 461 elemente, cîntărind în total 54.628 kg , și având lungimea de 1 km și 053  m.

1861 bernardazzischița porților din fontă, realizată de Alexandru Bernardazzi, anul 1861

Ograda din fontă s-a dovedit a fi nu doar un frumos accent estetic, dar și o protecție durabilă, supraviețuind uraganele din anii 1865și 1885, după care au fost înlocuite doar careva elemente ale ei.

park_stefana_cel_mare-(14)Gardul din fontă, secolul XXI

S-au păstrat diverse raporturi și acte administrative, din care ușor putem trage concluzia că acestui spațiu mereu i se acorda atenție deosebită din partea administrației. În timpul lucrărilor de instalare a gardului de fontă, îngrijitorul parcului scrie în Duma că „…prin Grădină se plimbă animale domestice, distrugând plantațiile verzi” și roagă administrația orașului „să adune orășenii și să declare oficial că oricare dobitoc, prins în perimetrul grădinii, va fi arestat și utilizat în alimentație sau vândut prin licitații publice”.

Pe lângă aceasta, în parc nu se permitea construcția edificiilor de amploare, care ar putea schimba radical priveliștea sau afecta cumva stilul Grădinii Publice. Totuși, aici au apărut din necesitate (și cu acordul administrației) o scenă de vară (unde datorită mecenaților locali se țineau concerte,recitaluri, evoluări ai iluzioniștilor, a poeților și a orchestrei) și primul teatrul din capitală (în locul prezentului cinematograf „Patria”).

puskinscena de vară, concert

„Acest cinema a fost deschis în data de 1 decembrie 1952. Ţin minte că primul film care a rulat vreodată la Patria a fost o ecranizare color după «Revizorul», de Gogol. Biletul costa o rublă. Am fost acolo, cu viitoarea mea soţie pe atunci. Eram student în anul III la Facultatea de Fizică, aici, la Universitate”, îşi aminteşte profesorul universitar Aurel Marinciuc.

Chisinau%2014Grădina Publică deținea și propria oranjerie

În parc apăreau treptat diverse chioșcuri și pavilioane, care comercializau kvas, vin, dulciuri. Tot aici s-a alocat spațiu pentru producerea băuturii răcoritoare  зельтерская, care cu siguranță este bine-cunoscută buneilor noștri.

mini-IMG_1156Bustul din bronz al poetului A.S. Pușkin, oldchisinau.com

În 1885 în Grădină a fost deschis monumentul renumitului poet, A.S.Pușkin, care a trăit în capitală în anii 20 ai secolului XIX. Se spune că în aleile umbroase (care pe atunci abia au căpătat forma, și erau,în esență, compuse din arborii bătrâni și sălbatici – rămășițele pădurii vechi) poetul găsea inspirație. În fiecare dimineață A. Pușkin ieșea din conacul său cu o peniță și foi curate, pentru ca spre amiază să le întoarcă în biroul său pline de versuri, schițe și ilustrații. Deși nu este marcată, una din aleile grădinii îi poartă și până în ziua de azi numele.

Пушкинский паркsursă : oldchisinau.com

Bustul de bronz, realizat de Alexandr Opekușin, a fost creat și instalat din resursele orășenilor, care au colectat prin petiții 1000 de ruble. Pe piedestalul monumentului au fost gravate versurile poetului, dedicate vieții sale în Chișinău și data deschiderii monumentului : 26 mai 1884. Astăzi, monumentul dat se consideră a fi cel mai vechi păstrat din Chișinău, și ocupă un loc demn în centrul parcului, fapt care explică și numele dat Grădinii Publice în 1949 : Parcul Pușkin.

_MG_2671„Я памятник себе воздвиг нерукотворный,
К нему не заростет народная тропа…”, scria poetul

Chiar în spatele monumentului se află Aleea Clasicilor, deschisă în anul 1958. La început, aleea era dotată cu 12 sculpturi, însă după destrămarea Uniunii Sovietice aici au mai fost adăugate busturi ale scriitorilor și poeților români și basarabeni ale căror activitate nu era studiată până atunci.

278581_246396458718448_212165758808185_892197_2308904_oprimele douăsprezece busturi ce compuneau Aleea Clasicilor, oldchisinau.com

Încă una din capodoperele ce ne înfrumusețează parcul este monumentul lui Ștefan cel Mare, realizat de Alexandru Plămădeală. Se spune că statuia este realizată după miniatura pictată „pe viu” în 1475, pe care sculptorul a găsit-o într-una din mănăstirile Moldovei. De fapt, sculptorul a avut și alte schițe ale monumentului. Iată cum acesta putea să arate în ziua de azi :

oldchisinau_com-stefan-19oldchisinau_com-stefan-12A doua schiță a fost chiar turnată în mărimea originală, după cerința administrației.

Un fapt simbolic este faptul că materialul utilizat pentru crearea monumentului a fost preluat din tunurile turcești, capturate în urma războiului cu turcii.
Monumentul a ajuns prin minune în zilele noastre, fiind de două ori evacuat în România, unde se ascundea de razboi și de situația politică instabilă de acasă.
Statuia de multe ori își schimba locația în parc, și doar în 1989 a revenit la locul pe care i l-a ales în anii 20 însuși Plămădeală.

_MG_2652Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt

Parcul Central deține în total șapte intrări. Fiecare este amenajată și gândită cu multă iscusință. Una din ele este păzită de doi lei din marmură, istoria cărora este un adevărat mister al parcului central. Nimeni încă nu a dat un răspuns clar referitor la apariția acestora în Grădina Chișinăului. Există zvonuri cum că aceștia ar aparține cândva unei case bogate din capitală, și după destrămarea acesteia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, monumentele au fost aduse în Grădina Publică, devenind paznicii unei dintre intrări.
Puțini dintre trecătorii mereu grăbiți observă că cele două fiare nu sunt total identice.

collage1.2Leii din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”

Lei asemănători au fost găsiți și în Nicolaev, un oraș din Ucraina. Aceștia sunt foarte similari cu leii noștri din parcul central, având aceeași formă, poziție, structură și mărime. Despre ei, însă se cunoaște mult mai mult. În casa admiralului N.A. Arcas aceștia au ajuns din Italia, fiind o creație a renumitului sculptor Ulisse Cambi.

collage2Leii similari din Nicolaev, Ucraina

collage5Leii seamănă mult între ei, există presupunerea că toate lucrările aparțin aceluiași autor

Împreună cu leii, în anul 1943 în parc a apărut și statuia unei femei, care astăzi lipsește de postamentul său. La fel și multe alte bijuterii ale Grădinii au rămas astăzi doar pe fotografii.

oldchisinau_com-lions-07Astăzi statuia a dispărut, în parc a rămas doar postamentul gol.

Фонтан парк Пушкина 2Unul dintre havuzurile parcului, mijlocul secolului XX

Городской Сад 1950-еPrimul havuz central, anii 1920

wowAl doilea havuz central, începutul anilor 1960

1973Taurii autentici și originali nu au stat mult timp, fiind distruși în scurt timp de vandali

oldchisinau_com-monument-095anii 1950

парк-1980е-02sursa : oldchisinau.com

1379080235818a_lg Норокcafeneaua „Guguță” și restaurantul „Noroc” (et.2), clădirea este astăzi pustie

parkuna din cele 7 intrări în Grădină

În 1964 în parc a apărut Aleea Prieteniei, care a adus cu sine o frumoasă tradiție : fiecare oaspete faimos al capitalei sădea aici un pom. Deși odată cu căderea Uniunii Sovietice istoria aleii a hotărât să fie dată uitării, aici cresc și până astăzi teii, arțarii, castanii și mesteacănii plantați altădată de eroii celui de-al Doilea Război Mondial, cosmonauți (inclusiv Iurii Gagarin) și delegațiile din alte țări, care vizitau pe timpuri  capitala ospitalieră a Moldovei.

klen _Iurii Gagarinarțarul plantat pe Aleea Prieteniei de Iurii Gagarin

Pe hartă este marcată locația Aleii.

aeroAleea Prieteniei se află vizavi de hotelul „Codru”).

1970, copii pe Aleea Prietenieicopiii fug pe Aleea Prieteniei, anii 1970

Grădina Publică „Stefan cel Mare” este cel mai vechi și cel mai prețios,din punct de vedere istoric, parc din Chișinău.  Și chiar dacă multe simboluri și legende vor rămâne pe veci ascunse de noi în tumultul anilor,  important e să păstrăm ceea ce am moștenit. Noi am primit în dar relicve de valoare, pentru care purtăm responsabilitate,și cărora trebuie să le oferim continuitate.

Materialele utilizate: 
oldchisinau.com și forumul site-ului.
adevarul.ro
locals.md

Foto : oldchisinau.com și forumul site-ului (în special cele vechi) ; Dima Zaharia.

Comentarii

comentează

Written by Olea Zlatovcena

Olea Zlatovcena

2 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.