Cu ocazia Zilei Internaționale a Comemorării Victimelor Holocaustului, sărbătorită pe plan mondial la data de 27 ianuarie, la Chișinău s-a deschis expoziția „Raoul Wallenberg – Pentru mine nu există o altă alegere”, relatează LOCALS.MD, citat de orasulmeu.md

raoulDiplomatul suedez Raoul Wallenberg (1912-1947) este cunoscut prin faptul că pe timpul celui de-al II-lea Război Mondial a salvat viețile a zeci de mii de evrei ce locuiau în Ungaria nazistă. În perioada iulie-decembrie 1944, acesta a activat în calitate de prim-secretar al misiunii diplomatice suedeze în Budapesta, folosindu-și statutul diplomatic pentru a  elibera „pașapoarte de protecție” evreilor. Conform unor aproximații, sute de mii de evrei îi datorează acestuia propria salvare.

Raoul Wallengerg a dispărut în ianuarie 1945, după ce Budapesta a fost ocupată de forțele sovietice în 1944. Conform arhivei secrete a URSS, acesta a fost arestat și închis la Moscova. A murit la 6 februarie 1957, fiind executat prin împușcare.

Organizatorii expoziției dedicate Dreptului între națiuni „Raoul Wallenberg” sunt  Centrul Cultural Evreiesc KEDEM și Ambasada Suediei la Chișinău, cu sprijinul financiar al Institutului suedez din Stockholm. Aceasta va fi deschisă până la 29 februarie curent.

Comentarii

comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.